Hlavní obsah

Dřina, led a inzulin. Každý den začínám od nuly, říká na prahu nové sezony Fernstädtová

Nový materiál, obměněný tým a neustálá kontrola hladiny cukru v krvi. Skeletonistku Annu Fernstädtovou čeká první sezona s diagnostikovanou cukrovkou 1. typu, která převrátila sportovní život české reprezentantky naruby. A už za necelé dva týdny čeká 25letou závodnici první ostrý test po letní přípravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skeletonistka Anna Fernstädtová během tiskové konference před začátkem sezony 2022/2023.

Článek

Fernstädtová se šokující diagnózu dozvěděla těsně před startem olympijských her v Pekingu a vrchol minulé zimy pro ni byl jedním velkým experimentem. S postupujícím časem se někdejší juniorská mistryně světa s onemocněním sžila, jak ale sama říká, v žádném případě nejde o rutinu. Hladinu cukru v krvi jí hlídá senzor umístěný trvale na těle, který každých pět minut odesílá data do mobilního telefonu. Podle výsledku pak Fernstadtová ví, kolik inzulinu musí speciálním injekčním aplikátorem tělu dodat.

„Na začátku jsme hodně experimentovali, zjišťovali, co jde a nejde. Nyní už vím, že každý den je nový. Nejde říct, že co fungovalo včera, bude fungovat i dnes. Každé ráno začínám z nuly a zjišťuju, jak bude tělo reagovat," popisuje Fernstädtová. „Některé faktory se těžko dávají dohromady. Vliv hraje intenzita zátěže, ale třeba i počasí. Už máme spoustu dat a dokážeme se s tím poprat, ale uvidíme, co přinese závodní období. Cukrovka dokáže se sportovcem pěkně zacvičit a máme se ještě hodně co učit," doplňuje kouč Josef Andrle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skeletonistka Anna Fernstädtová, fyzioterapeutka Barbora Lešáková a kondiční trenér Josef Andrle.

Z letní přípravy si nicméně účastnice dvou zimních her odnesla dobrý pocit, poprvé už vyzkoušela i nové, aerodynamičtější saně. „Myslím, že příprava byla dobrá. Jak na suchu, tak v korytu v Innsbrucku a Altenbergu," líčí.

„Museli jsme se poprat se situací, ale letní část přípravy proběhla perfektně. Udělali jsme maximum. Příprava v korytu probíhala standardně a v tréninku startů, který je pro nás primární, došlo k velkému zlepšení. Takže hodnocení je pozitivní," potvrzuje kouč Josef Andrle, který je nově nejbližším spolupracovníkem české jezdkyně společně s fyzioterapeutkou Barborou Lešákovou, která nahradila Jakuba Marka. Ten se s týmem rozloučil z rodinných důvodů, stejně jako dosavadní servisman Petr Kouřil. Ve spolupráci pak dál pokračuje kanadský kouč Jeff Pain.

Fernstädtová vstoupí do nové sezony za Atlantikem třemi závody Severoamerického poháru. Ten odstartuje 11. listopadu v kanadském Whistleru, poté se přestěhuje do Park City a zkraje prosince do Lake Placid. „Dva roky jsme v severní Americe nebyli, tak se tam moc těším. Lake Placid je navíc moje nejoblíbenější dráha," dodává sedmá žena olympijského závodu v Pekingu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skeletonistka Anna Fernstädtová během tiskové konference před začátkem sezony 2022/2023.

Reklama

Související témata: