Hlavní obsah

Česko má pro ZOH 2022 jistá místa ve třech krasobruslařských kategoriích

Česko bude mít na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu zastoupení minimálně ve třech krasobruslařských kategoriích. Mezinárodní bruslařská federace (ISU) dnes potvrdila, že se z mistrovství světa ve Stockholmu kvalifikoval muž, žena i sportovní dvojice. Rozdělení kvót vydala v dokumentu deset dní před původně avizovaným termínem. Je to dobrá zpráva pro Elišku Březinovou a sportovní dvojici Jelizaveta Žuková, Martin Bidař, které byly kvůli dvojímu výkladu pravidel v nejistotě.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Krasobruslařka Eliška Březinová při krátkém programu na MS ve Stockholmu.

Článek

V dějišti šampionátu panovaly velké zmatky a ani představitelé ISU na místě předsedovi Českého krasobruslařského svazu Stanislavu Židkovi neřekli, jaký výklad je správný.

Především americká výprava totiž prosazovala variantu, podle níž by se měla některá místa převádět z mistrovství světa na dodatečnou kvalifikaci do Oberstdorfu. Mělo se to týkat případů, kdy si některá země vyjela víc míst, než měla zástupců ve volných jízdách. Nově nemají závodníci navíc jistou účast na ZOH, ale mohou o místo zabojovat v Oberstdorfu.

ISU nyní potvrdila, že ale mají jen právo nasadit svého závodníka, žádné místo z mistrovství světa neberou. Na olympijských hrách by tak měli závodit oba sourozenci Březinovi. Místo je sice oficiálně na stát, ale český svaz má interně jiná pravidla. "Ten, kdo si to vyjede, si to vyjel sám pro sebe," řekla Březinová, které nakonec její dvaadvacáté místo stačilo. Z volných jízd postoupilo všech čtyřiadvacet krasobruslařek.

Do Pekingu vyrazí celá rodina, protože otec Rudolf Březinovou trénuje a bratr Michal se kvalifikoval z devatenáctého místa mezi muži. Jako jediný z českých reprezentantů měl jistotu bez ohledu na výklad.

Na druhou olympiádu se může chystat Martin Bidař. Před třemi lety v Pchjongčchangu startoval s Annou Duškovou. Tentokrát se z patnáctého místa kvalifikoval s ruskou rodačkou Žukovou, i když spolu jezdí teprve necelé dva roky. "Jsem rád, že jsme s Lízou našli společnou cestu. I když spolu jezdíme teprve dva roky, tak už jsme něco dokázali," svěřil se ještě ze Stockholmu.

Foto: Meissner Martin, ČTK

Český krasobruslař Michal Březina na MS ve Stockholmu.

Šanci na olympijskou účast má i taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi. Na mistrovství světa nadějní čeští reprezentanti skončili dvaadvacátí a o dvě místa nepostoupili do volných tanců. Z MS se kvalifikovalo devatenáct párů, další čtyři místa budou k dispozici při Nebelhorn Trophy. Vedle zástupců zemí, které ještě nemají v této kategorii olympijskou kvótu, o ně bude usilovat také druhý italský a druhý britský pár.

Reklama

Související témata: