Hlavní obsah

Extremismus, nacismus! Mezinárodní federace chce ocenit ruskou olympijskou šampionku, Ukrajina je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř rok trvající válka na Ukrajině neustále ovlivňuje i sportovní dění. Ruští sportovci jsou povětšinou vyloučeni z mezinárodních soutěží. Zákaz startů platí i pro krasobruslaře, jenže i tak je v této oblasti rušno. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) totiž nominovala ruskou olympijskou šampionku z Pekingu Annu Ščerbakovovou na ocenění „Nejužitečnější krasobruslař pro rok 2023.“ To se však nelíbí Ukrajinské krasobruslařské federaci, která požaduje její vyškrtnutí. Ruská strana však toto jednání označuje za extremismus a nacismus.

Foto: @ISU_Figure, Twitter

Ruská krasobruslařka Anna Ščerbakovová.

Článek

Osmnáctiletá Ščerbakovová byla nominována ISU na cenu za propagaci krasobruslení díky své úspěšné soutěžní sezoně a zviditelnění sportu v médiích. Ukrajinská krasobruslařská federace je prý pobouřena a v dopise adresovaném prezidentu ISU Kimu Jae-youlovi požaduje její vyškrtnutí z nominačního seznamu.

„Žádáme vás, abyste věnovali pozornost této nominaci a umožnili odstranění tohoto sportovce ze seznamu nominovaných," píše se v dopise s tím, že federace považuje za nepřijatelné, aby byl nominován sportovec ze země, která vede krvavou válku na Ukrajině.

V reakci na to předseda výboru Státní dumy pro tělesnou výchovu a sport Dmitrij Sviščev obvinil ukrajinské představitele z diskriminace. „Jaké jsou důvody pro takový požadavek ze strany ukrajinské federace? Pokud je to jen to, že Ščerbakovová je Ruska, pak už to zavání nacismem a extremismem," řekl agentuře TASS.

Požaduje také, aby ISU přijala tvrdá opatření proti federacím, které se snaží používat takovéto diskriminační metody. „Ať se ukrajinská federace stará o kvalitu výkonů vlastních bruslařů, aby měla alespoň nějaké právo vyjádřit svůj názor na otázky nominací," dodal Sviščev.

Ščerbakovová se do seznamu nominovaných dostala mimo jiné díky svému úspěchu na olympiádě v Pekingu, kde ovládla individuální soutěž před svou krajankou Alexandrou Trusovovou a Japonkou Kaori Sakamotovou.

Reklama