Hlavní obsah

ISU odebrala Rusku pořadatelství listopadového závodu Grand Prix

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) odebrala Rusku pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Hledá místo Moskvy náhradního organizátora, přičemž národní federace mají případný zájem o převzetí závodu ohlásit do 6. května. Jedná se o poslední zastávku šestidílného seriálu v termínu od 25. do 27. listopadu, po níž následuje už jen finále Grand Prix v Turíně.

Foto: @figureskatingRu, Twitter

Ruská krasobruslařka Alexandra Trusovová

Článek

ISU oznámila, že do odvolání se nebudou v Rusku a Bělorusku konat žádné mezinárodní soutěže. Je to trest za ruskou invazi na Ukrajinu, kterou Bělorusko aktivně podporuje. Podobné sankce přijaly i další země. Už dříve vedení bruslařských sportů zakázalo ruským a běloruským sportovcům účast na mezinárodních akcích. Krasobruslaři z tradiční velmoci Ruska tak například nesměli startovat na mistrovství světa dospělých, ani juniorů.

Současná omezení ale nezabránila ruské a běloruské federaci, aby se ucházely o pořádání vrcholných akcí pod hlavičkou ISU v období do roku 2027. Jedná se o různé šampionáty v rychlobruslení nebo shorttracku. Pořadatelé vrcholných akcí v příštích letech se budou vybírat na červnovém kongresu ISU v Thajsku.

Reklama