Hlavní obsah

Tanečníci Mrázkovi jsou na MS zatím třináctí, Taschlerovi po chybě až osmnáctí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krasobruslaři Kateřina a Daniel Mrázkovi jsou na mistrovství světa třináctí po rytmickém tanci. Papírově lepší český pár – Natálie a Filip Taschlerovi – vynechal zvedačku a patří mu až osmnáctá pozice. Taschlerovi tím přišli o reálnou šanci na obhajobu loňského osmého místa. Nejlépe do MS v Montrealu vstoupili obhájci titulu Madison Chocková a Evan Bates.

Foto: Český krasobruslařský svaz/Jan Brychta

Kateřina a Daniel Mrázkovi

Článek

Úřadující juniorští mistři světa Mrázkovi při debutu na mistrovství světa dospělých předvedli rytmický tanec bez výraznějších chyb a ve vysokém tempu, které je pro ně typické. „Pocitově to byl náš nejlepší tanec v sezoně,“ uvedla v tiskové zprávě sedmnáctiletá Mrázková. Mladí Češi dostali od rozhodčích 73,05 bodu, což bylo o zhruba o dva body méně než na lednovém mistrovství Evropy, kde skončili devátí. „Sice jsme už letos dostali i vyšší skóre, ale myslím si, že je mnohem důležitější, že s naším výkonem jsme spokojení jak my sami, tak naši trenéři,“ komentoval to Mrázek.

O dvě místa lepší než Mrázkovi byli na ME zkušenější sourozenci Taschlerovi. V rytmickém tanci si dlouho vedli výborně, jenže pak se jim nepovedl nástup do zvedačky a vůbec se o ni nepokusili. Znamenalo to výraznou ztrátu, například Mrázkovi dostali za zvedanou figuru 6,68 bodu.

Taschlerovi celkovou známkou 68,25 bodu zůstali o více než osm bodů za osobním rekordem. „Když jsme viděli výsledky, tak se všemi elementy můžeme být spokojení. Všechno bylo mnohem lepší a lépe hodnocené než na Evropě. Jenže jsme bez jednoho elementu. Nevíme, proč se to tak stalo, byl to šok. Nikdy jsme takovou chybu neudělali,“ litoval Taschler. Jeho sestra viděla možnou příčinu ve špatném načasování. „Jak je kluziště užší, tak jsme tomu museli přizpůsobit kresbu našeho tance a tady to prostě nevyšlo,“ přemítala.

Na MS dostali Taschlerovi nižší hodnocení za rytmický tanec jen při debutu v roce 2021, kdy zapsali rovných 64 bodů a ze 22. příčky nepostoupili do volných tanců. Tentokrát jim to navzdory hrubé chybě na účast ve finálové dvacítce stačilo a v sobotu se budou moci pokusit o posun. Společně s reprezentačními kolegy budou bojovat o to, aby zachovali dvě účastnická místa pro Česko i pro příští mistrovství světa. To bude zároveň hlavní kvalifikací pro zimní olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K další zlaté medaili vykročili v této sezoně neporažení Chocková a Bates. Sice reprezentují Spojené státy americké, ale v Montrealu závodí prakticky na domácí půdě, protože zde mají tréninkovou základnu. Jako jediní se v rytmickém tanci dostali přes 90 bodů, tuto hranici překonali o osm setin. Do volných tanců půjdou s náskokem 2,56 bodu před evropskými šampiony Charlene Guignardovou a Marcem Fabbrim z Itálie. O další bod zpět jsou třetí Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier. Průběžné pořadí na stupních vítězů je totožné s výsledky loňského světového šampionátu.

Volné tance začnou v sobotu v 18:30 SEČ. Poprvé na tomto šampionátu budou ve finálové části soutěže i čeští reprezentanti.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu:
Taneční páry - po rytmickém tanci:
1. Chocková, Bates (USA) 90,08
2. Guignardová, Fabbri (It.) 87,52
3. Gillesová, Poirier (Kan.) 86,51
4. Fearová, Gibson (Brit.) 84,60
5. Lajoieová, Lagha (Kan.) 82,30
6. Reedová, Ambrulevičius (Lit.) 80,99
...13. MRÁZKOVÁ, MRÁZEK 73,05
18. TASCHLEROVÁ, TASCHLER (všichni ČR) 68,25 – postoupili do volného tance

Reklama

Související témata: