Hlavní obsah

Příběh pro hollywoodský trhák. Interview s upírem. Čtyřicetiletá Kanaďanka vládne sportu teenagerek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krasobruslení jako sport teenagerek, kde už před třicítkou jste zralí na sportovní důchod? Tomu se Kanaďanka Deanna Stellatová-Dudeková může jen zasmát. Její unikátní příběh dostál svého zlatého vrcholu. Ve čtyřiceti letech, před domácím publikem v Montrealu, kde získala s Maximem Deschampsem zlato ze sportovních dvojic.

Foto: Christinne Muschi, ČTK/AP

Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps, mistři světa mezi sportovními dvojicemi.

Článek

Nástupu čím dál mladších dětí zejména v ženské kategorii muselo krasobruslení čelit zavedením věkových limitů. Jenže vrcholným zážitkem pro diváky v hale Bell Center, kde v minulosti rozdával sportovní radost třeba i hokejista Tomáš Plekanec, bylo vystoupení ženy, která oslavila vloni čtyřicáté narozeniny.

Narodila se v Americe, na předměstí Chicaga, s bruslením začala v pěti letech a v ženské kategorii to dotáhla ke stříbru z juniorského mistrovství světa. Mezi dospělé naskočila v éře Michelle Kwanové či Iriny Slucké, jenže přišla série zranění. Tříslo, opakovaně kyčel, zlomený levý kotník, poraněné vazy v pravém kotníku…

U lékařů byla častěji než na ledě a rozhodla se kariéru ukončit už v 17 letech. Studovala na kosmetičku, vdala se, na led se občas vyrazila sklouznout jen pro zábavu. Po téměř 16leté pauze ale události nabraly sled jako v americkém filmu.

Znovu v sobě objevila zápal pro bruslení a zašla za bývalou trenérkou, která se přesunula na Floridu. Tam bruslil také o šest let mladší Nathan Bartolomey. Zkusili pár jízd ,a i trenéři byli překvapení, jak to fungovalo. Stellatová se v roce 2016 vrátila k soutěžím.

O dva roky později už získali medaili na americkém šampionátu, ale na ZOH do Pchjongčchangu se nekvalifikovali. „Měla jsem dovolenou 16 let, zvládnu další čtyři,“ glosovala to s výhledem na příští hry v Pekingu.

Společnou cestu páru ukončila zranění partnera, ale Stellatová končit nechtěla. „Obvolala jsem všechny své trenéry, jestli o někom nevědí,“ přiznávala. Dostala tip na Deschampse, o osm let mladšího Kanaďana, za nímž vyrazila do Montrealu. Rozhodli se reprezentovat Kanadu, změna znamenala komplikaci směrem k vysněné olympiádě.

„Říkají, že jsem na krasobruslení stará už teď, tak nevadí, když budu starší o další čtyři roky,“ opět si Stellatová zachovala nadhled. Být v krasobruslařské špičce se čtyřmi křížky na krku? Co se zdálo být bláhovým nápadem, začala drobná žena letos beze zbytku naplňovat.

Symbolicky zvolili pro volnou jízdu hudbu z filmu Interview s upírem a Stellatová jako by sama podepsala smlouvu s vampýrem o zastavení času. V Montrealu zajeli nejlepší jízdy a kanadská reprezentantka se stala první čtyřicátnicí se světovým zlatem.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps po své volné jízdě.

Nejstarší šampionkou dosud byla Ludowika Jacobssonová, která vyhrála MS ve 38 letech. Jenže to bylo před více než sto lety…

„Splněný sen,“ rozzářila se Stellatová-Dudeková na tiskové konferenci. „Už jsem zvyklá, že jsem všude nejstarší. Ale jsem na to hrdá. Čtyřicet je nových dvacet,“ smála se.

Poklona od soupeřek

„Moje mladší já by asi myslelo, že jsem se zbláznila. Snila jsem o olympiádě v roce 2006, teď chci na tu v roce 2026. Ale snad lidi vidí, že když máte pro něco nadšení, vše je možné,“ vyprávěla, zatímco soupeřky jí vysekávaly komplimenty. „Všechny se ti klaníme,“ prohlásila bronzová Němka Minerva Haseová.

A vysněná olympiáda snad vyjde za dva roky, když se podaří vyřídit všechny nezbytné formality. „Děláme všechno, co umím, abych byla pro Kanadu atraktivní,“ smála se Stellatová-Dudeková pár minut poté, co se slzami v očích dozpívala kanadskou hymnu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články