Hlavní obsah

Krasobruslařský mistr světa Uno útočí na první triumf ve finále Grand Prix

Krasobruslařský mistr světa Šoma Uno útočí na svůj první triumf ve finále Grand Prix. Čtyřnásobný medailista z této akce vede po krátkém programu o více než pět bodů. Získal 99,99 bodu, což je zatím v této sezoně nejvyšší známka mezi krasobruslaři. Volné jízdy mužů jsou v Turíně na programu v sobotu.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Japonec Šoma Uno při finále Grand Prix v Turíně.

Článek

Za Unem se na průběžných stupních vítězů seřadili další dva Japonci Sota Jamamoto a Kao Miura. Naopak téměř dvacetibodovou ztrátu nabral americký favorit Ilja Malinin. Nevydařil se mu výjezd z kombinace ani z trojitého axelu, i když jako jediný krasobruslař skáče v soutěžích i čtverný. Průběžně je tak až pátý.

Japonští krasobruslaři jsou v čele také po krátkém programu sportovních dvojic. Úřadující vicemistři světa Riku Miuraová a Rjuiči Kihara mají však minimální náskok 43 setin bodu před světovými šampiony Alexou Knierimovou a Brandonem Frazierem z USA. Soutěž sportovních dvojic vyvrcholí už v pátek.

Finále krasobruslařské Grand Prix se koná poprvé od roku 2019. Je znovu společné pro nejlepší dospělé a juniory. V juniorské kategorii patří k favoritům český taneční pár Kateřina a Daniel Mrázkovi, který čeká rytmický tanec v pátek.

Finále seriálu Grand Prix v krasobruslení v Turíně:
Muži - po krátkém programu:
1. Uno 99,99 b.
2. Jamamoto 94,86
3. Miura (všichni Jap.) 87,07
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Miuraová, Kihara (Jap.) 78,08
2. Knierimová, Frazier (USA) 77,65
3. Stellatová-Dudeková, Deschamps (Kan.) 69,34

Reklama