Hlavní obsah

Proputinovská superstar uspořádala propagandistickou akci. Sportovci se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská krasobruslařská legenda Jevgenij Pljuščenko se nikdy netajil svou nákloností ke své rodné vlasti a k jejímu současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Po vypuknutí invaze na Ukrajině a rostoucím sankcím vůči ruským sportovcům však prohlašoval, jak by se politika neměla míchat do sportu. Teď však změnil názor a jako náhradu za neúčast ruských krasobruslařů na světovém šampionátu uspořádal vlastní akci, která se zvrhla v propagandistickou frašku, ze které byli znechuceni i někteří účinkující.

Foto: @moonriverstan, Twitter

Bývalý krasobruslař Jevgenij Pljuščenko (vlevo) s Vladimirem Putinem.

Článek

Pljuščenko podporu Putinovi vyjádřil už v březnu, kdy prohlásil, že mu stoprocentně věří a že to, co dělá, je tak tedy zřejmě nutné. Nyní zašel ještě dál. V Tule uspořádal megalomanskou show, která měla být pro ruské krasobruslaře jakousi náplastí za jejich neúčast na šampionátu, jenže řada z hvězd mu na ní odmítla vystoupit. Například stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu Michail Kolada vůbec nedorazil, dalším musel telefonicky domlouvat šéf svazu.

Mistryně světa z roku 2015 Jelizaveta Tuktamyševová, která na sebe v minulosti poutala pozornost odvážnými snímky nebo netradiční volnou jízdou, ve které předvedla žhavé striptýzové prvky, se k celé akci později vyjádřila na svém Instagramu.

„Opravdu jsem chtěla uvěřit tomu, že sport stojí mimo politiku, ale ukázalo se, že tomu tak není. Miluji krasobruslení, opravdu miluji to, co dělám - žiju tím," začala svůj příspěvek. „Chci soutěžit, chci bruslit, chci dělat nové programy, chci se účastnit show, ale nechci, aby se výkony sportovců staly prostředkem manipulace a přesvědčování. Jsem zmatená..." ukončila svou výpověď Tuktamyševová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elizaveta Tuktamysheva (@liza_tuktik)

Její jméno však stále figuruje na seznamu účastníků na dalších Pljuščenkových akcích v rámci „Union of Champions." Proputinovský poskok tvrdí, že s Tuktamyševovou je vše v pořádku a že se zúčastní. „Jsme s ní v pohodě. Všechno je v pořádku," říká.

Na jeho show, kterou mimo jiné prý částečně moderovala i jeho žena Jana Rudkovská, která na začátku všechny ubezpečila, že jejich akce stojí mimo politiku a koná se „na podporu sportovců, kteří se kvůli sankcím nedostali na mistrovství světa" bylo propagandistických prvků víc než dost.

Začalo to už samotnými lístky, na kterých bylo vytištěno písmeno Z, kterým jsou označeny ruské tanky a je považováno za jeden ze symbolů války, a heslo „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!". V hale bylo speciální místo, kde lidé mohli nechávat vzkazy ruským vojákům a na akci vystoupil politik Nikolaj Vorobajev, který vyzval „k podpoře vlasti, prezidenta a všech, kteří riskují své životy, aby podali pomocnou ruku lidem v hrozných nesnázích." Rozhodně tím však nemyslel napadené ukrajinské obyvatelstvo, které je téměř dva měsíce tyranizováno ruskými vojsky.

Reklama

Související témata: