Hlavní obsah

Legenda podpořila Putina. Nemůžu mlčet, věřím našemu prezidentovi, hlásí Pljuščenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezvýhradná podpora Ukrajiny, ale i jiné reakce na ruskou invazi přicházejí ze světa sportu. Legendární krasobruslař Jevgenij Pljuščenko na svém Instagramu napsal, že věří svému prezidentovi a absolutně nesouhlasí s vyřazením svých krajanů z mezinárodních soutěží.

Foto: Instagram @plushenkoofficial

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko.

Článek

Ruští tenisté, včetně světové jedničky Daniila Medveděva nebo olympijských šampionů Anastasije Pavljučenkovové a Andreje Rubljova, otevřeně vystoupili proti válce na Ukrajině. Zároveň ve svých prohlášeních uvedli, že si přejí mír.

Stejné přání má i legendární krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, jenže zároveň razantně odsuzuje vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží, i když řada z nich je součástí národní propagandy, a vyjadřuje podporu prezidentu Putinovi.

„Věřím svému prezidentovi!" píše ve svém instagramovém příspěvku. „Nemůžu držet jazyk za zuby. Jako sportovec a každý rozumný člověk zastávám názor, že sport se nemá míchat s politikou. Ale: FIFA a UEFA vyloučily naše týmy ze všech soutěží poté, co MOV vyzval k suspendování našich sportovců ve všech sportech!" píše rozhořčeně.

Pljuščenko samozřejmě také razantně nesouhlasí s rozhodnutím Mezinárodní bruslařské unie, která zakázala Rusům účast na závodech pod její záštitou. „To je velká chyba!" zuří. Podle něj je to diskriminace a očividné porušování práv sportovců.

„Naši krasobruslaři dokázali, že jsou nejlepší na světě. Zájem o tento sport bez nich nebude takový. Pokud se naši sportovci nepředstaví na mezinárodních závodech, dojde ke znehodnocení výsledků, protože ti nejsilnější, v mnoha významech, zůstanou doma," pokračoval. Také napadá novou podobu olympijského hesla, které bylo nedávno rozšířeno o slovo „společně" a jeho nová podoba tak zní: Rychleji, výše, silněji a společně.

„Jsou to jen prázdná slova? Rusko nyní chtějí izolovat od světového sportu, což znamená, že olympijské hodnoty jsou již minulostí," argumentuje. Dodává sice, že každý, i on, chce mír, a pevně doufá, že vše co nejdříve skončí, ale zároveň vyjadřuje víru ve svého prezidenta a přítele Vladimira Putina, který válku rozpoutal.

Pljuščenkův příspěvek nasbíral během pár hodin téměř padesát tisíc „lajků," ten svůj přidala i česká krasobruslařka s ruskými kořeny, která reprezentovala Česko na olympijských hrách v Pekingu Jelizaveta Žuková.

Reklama

Související témata: