Hlavní obsah

Krasobruslař Reshtenko je po životním krátkém programu na ME třináctý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krasobruslař Georgii Reshtenko se životním krátkým programem zařadil na mistrovství Evropy na průběžné třinácté místo. Český reprezentant určitě vylepší umístění z loňského debutu na kontinentálním šampionátu, kdy skončil šestadvacátý, tedy dvě pozice za postupem do volných jízd. V čele mužské soutěže, poznamenané v Kaunasu spoustou nezdarů, je obhájce titulu Francouz Adam Siao Him Fa.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Georgii Reshtenko při krátkém programu na ME.

Článek

Dvacetiletý Reshtenko krátký program zahájil čtverným toeloopem. Neměl u něj úplně čistý výjezd, takže nemohl zařadit plánovanou kombinaci, ale tu pak nahradil za trojitým lutzem. Mezitím zvládl trojitý axel a za výborný výkon si vysloužil 72,74 bodu, čímž o 16 setin vylepšil svůj osobní rekord z roku 2021.

V této sezoně se poprvé dostal přes 70 bodů. „Projel jsem to dobře, ale mohl jsem lépe. Udělal jsem na začátku velkou chybu, ale s výsledkem jsem docela spokojený. Byl jsem nervózní, dopad jsem udělal o něco později, a proto jsem udělal výpad. Dobře že jsem pak udělal kombinaci s lutzem. S tím jsem spokojený, že jsem zabojoval,“ uvedl v České televizi svěřenec Michala Březiny.

Dostal se jasně do čela, a přestože startoval jako třetí z 32 soutěžících, mohl si věřit na postup do finálové čtyřiadvacítky. Na vedoucí pozici se vyhříval přibližně dvě hodiny, než ho se startovním číslem patnáct porazil Estonec Aleksandr Selevko. Ten poprvé v kariéře získal za krátký program známku přes 90 bodů a nakonec se překvapivě vyšvihl na průběžnou třetí příčku.

Reshtenkovi pomohly nezdary řady soupeřů v čele se čtvrtým mužem loňského MS i ME Kevinem Aymozem, jenž na podzim získal dvě medaile v seriálu Grand Prix. Tentokrát se zkušenému Francouzi vůbec skokansky nedařilo, zbytek programu odjezdil bez zájmu a skončil předposlední.

Ani Siao Him Fa nenavázal na své podzimní výkony, když chyboval u čtverného lutzu. Známka 94,13 bodu mu ale stačila na vedení s náskokem bezmála tří bodů před Švýcarem Lukasem Britschgim, který obhajuje bronz.

Volné jízdy mužů jsou v Kaunasu na programu v pátek od 17:00 SEČ.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Kaunasu:
Muži - po krátkém programu:
1. Siao Him Fa (Fr.) 94,13
2. Britschgi (Švýc.) 91,17
3. A. Selevko (Est.)
...
13. Reshtenko (ČR) 72,74

Reklama

Související témata: