Hlavní obsah

Ruští a běloruští funkcionáři budou moci hlasovat a kandidovat na kongresu ISU

Ruští a běloruští funkcionáři budou moci hlasovat a kandidovat na kongresu Mezinárodní bruslařské unie (ISU), který dnes začal v thajském Phuketu. "Přežili" všechna hlasování, která by je o plnohodnotnou účast na kongresu připravila. Tři návrhy na vyloučení z různých částí jednání předložila ukrajinská krasobruslařská federace, ale potřebnou šedesátiprocentní většinu nezískaly.

Foto: @DYDHLE, Twitter

Krasobruslařka Anna Ščerbakovová. Ilustrační foto

Článek

Vedení ISU kvůli ruské invazi na Ukrajinu, kterou Bělorusko podporuje, do odvolání vyloučilo sportovce z těchto zemí ze všech mezinárodních soutěží pod hlavičkou ISU, ale svazy ani funkcionáře nesuspendovalo. Zakázat bez hlasování účast Rusů a Bělorusů na kongresu nechtěla ISU kvůli obavám ze soudního sporu. "Mohlo by to vést k procesu u sportovní arbitráže CAS proti ISU s potenciálním rizikem, že CAS by to rozhodnutí označil jako neplatné. To by znamenalo, že by všechna rozhodnutí učiněná na tomto kongresu včetně voleb byla anulována," vysvětloval generální sekretář ISU Fredi Schmid.

Mezinárodní federace vnímala hlasování delegátů v úvodu kongresu jako cestu, jak případné vyloučení ruských a běloruských funkcionářů legalizovat. Potřebnou podporu to ale nenašlo. "Tohle byla velmi těžká část kongresu. Normálně by tento bod trval čtyři až pět minut, dnes to trvalo dvě nebo tři hodiny, ale ukázalo to důležitost tohoto tématu. Myslím, že bylo důležité, že každý měl prostor se vyjádřit. Tohle neznamená, že naše myšlenky nejsou s ukrajinským lidem," uvedl.

Na kongresu, který potrvá do pátku, se bude volit nový prezident ISU. Její současný šéf Jan Dijkema se rozhodl opustit funkci, kterou vykonává od roku 2016. Budou se také projednávat úpravy pravidel včetně postupného zvýšení věkové hranice pro účast v seniorských krasobruslařských soutěží ze současných patnácti na sedmnáct let. S tím Rusko dlouhodobě nesouhlasí. Právě situace v krasobruslařské velmoci ale byla impulzem pro takový návrh. Mladinké Rusky technickou převahou válcují konkurenci, ale jejich kariéry obvykle netrvají dlouho.

Reklama