Hlavní obsah

Týden po návratu byl peklo, je zázrak, že tu stojíme. Taschler o cestě od zlomeniny mezi elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu sezony se dával dohromady s únavovou zlomeninou obratle. „A tak je malý zázrak, že jsme tu mohli stát na ledě,“ přiznával krasobruslař Filip Taschler. Se svou sestrou Natálii si vytancoval na mistrovství Evropy v litevském Kaunasu nejlepší český výsledek v podobě sedmého místa, když si čeští sourozenci oproti rytmickému tanci o dvě příčky pohoršili.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Čeští tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy krasobruslařů

Článek

Po závěrečných tónech jste si radostně zapumpoval rukou, po známkách od rozhodčích byly ve vaší i sestřině tváři znát mírné rozpaky…

Jsme spokojeni, byla tam chybička v piruetě, která nás asi stála místo, možná bychom se vyrovnali i (pátým) Francouzům. Ale jsme rádi, že tu stojíme. Chtěli jsme trochu víc, do sezony jsme šli s tím, že bychom rádi zabojovali o bronz, ale okolnosti byly proti a za tak krátkou dobu po návratu na led víc chtít nemůžeme.

V čem byla nejvíce znát měsíční pauza, kdy jste nemohl na led a rušili jste dva závody?

Určitě v kondici, v posledních třiceti sekundách by volný tanec měl být mnohem energičtější. A i na těch detailech, hodně věcí jsme měnili a nebyly tak zautomatizované. Když je delší příprava, dává vám to větší svobodu vyšperkovat jednotlivé elementy. Ale teď se můžeme soustředit na mistrovství světa, máme dva měsíce, žádný další závod v plánu není, takže jen vyšperkovat jízdy a skóre.

Cítil jste ještě záda během šampionátu?

Závody byly bez komplikací, omezení jsem necítil. Jen párkrát po tréninku, jak pravá strana byla slabší, ale máme super fyzioterapeutku, která mi je pomohla uvolnit. Cvičím na ně každý den, teď letíme rovnou do Prahy, kde budu mít kontrolu, a domluvíme další plán.

Po 44 letech byly dva české taneční páry na mistrovství Evropy v elitní desítce. Jak vám pomáhalo, že jste v Kaunasu závodili i s tréninkovými partnery Kateřinou a Danielem Mrázkovými?

Bylo to super, fakt si fandíme. I po kraťasu bylo fajn, když za námi přišli, jak je super, že jsme v poslední rozjížďce. Také v průběhu tréninku jsme se podporovali, protože první týden, kdy jsme se vraceli, bylo fakt peklo. Je to super výsledek, myslím, že to ukazuje i směr pro české krasobruslení, že bychom se měli víc soustředit na párové kategorie. Máme spoustu bruslařů, kteří by nás mohli následovat, jen je třeba makat dál. Snad příští rok pojedeme o medaile už oba páry. (úsměv)

Na čem plánujete teď pracovat směrem k mistrovství světa v Montrealu?

Velkou rezervu máme ve zvedačce v krátkém programu, kde ztrácíme v přepočtu dva body, protože jsme kvůli zádům museli zařadit jednodušší. Ta je v plánu změnit a nahnat kondici, aby byl program stoprocentní od začátku do konce. Uvidíme ještě, co nám řeknou rozhodčí skrz piruety, sebrali nám v kraťasu jeden level i na twizzlech, tak si musíme počkat na zpětnou vazbu od nich a pak nastavit přípravu.

Reklama

Související témata: