Hlavní obsah

Tanečníci Taschlerovi byli na ME sedmí, Mrázkovi devátí, vyhráli Italové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy krasobruslařů klesli na sedmé místo. Jejich reprezentační kolegové Kateřina a Daniel Mrázkovi zůstali devátí. Titul na šampionátu v Kaunasu obhájili Italové Charlene Guignardová a Marco Fabbri.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Čeští tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy krasobruslařů.

Článek

Taschlerovi si ve volném tanci vylepšili sezonní maximum, ale v těsném souboji s nejbližšími konkurenty lehce ztratili a pátou příčku z rytmického tance neudrželi. Po loňské šesté pozici si o jedno místo pohoršili, od páté pozice je dělilo šest desetin bodu. Juniorští mistři světa Mrázkovi měli po partnerově chybě v krokové pasáži na jedné noze až jedenáctý volný tanec, ale náskok po rytmickém tanci je při premiéře na velké seniorské akci udržel na deváté příčce.

Pozice na stupních vítězů zůstaly stejné jako po rytmickém tanci. Zvítězili Guignardová s Fabbrim před Brity Lilah Fearovou a Lewisem Gibsonem. Bronz k radosti fanoušků v Kaunasu získali Litevci Allison Reedová a Saulius Ambrulevičius.

Hendrickxová je poprvé mistryní Evropy v krasobruslení, Vránková pokazila

Mistryní Evropy v krasobruslení se poprvé stala Belgičanka Loena Hendrickxová. Sedmnáctiletá česká reprezentantka Barbora Vránková volnou jízdu pokazila a zůstala čtyřiadvacátá, tedy poslední ze závodnic, které postoupily do volných jízd.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Belgičanka Loena Hendrickxová slaví titul mistryně Evropy.

Pro Vránkovou byl dnešní program jedním velkým trápením. Spadla hned po úvodním trojitém toeloopu a nedokázala se z toho oklepat. Ubírala rotace u skoků, měla nejisté výjezdy a ještě jeden pád znovu po toeloopu.

Zklamaně odjížděla z ledu a za mantinelem se rozplakala v náručí kouče Tomáše Vernera. Dostala jen 66,82 bodu. To bylo zhruba o 35 bodů méně než na prosincovém mezinárodním mistrovství republiky, kde porazila Elišku Březinovou a nominovala se jako česká šampionka na ME. Pohoršit si v pořadí nemohla, protože postupovala do volných jízd jako poslední. S velkým mankem zůstala čtyřiadvacátá.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Barbora Vránková a její volná jízda.

Bezprostředně po jízdě Vránková jen těžko hledala vysvětlení pro to, co se stalo. “ Před volnou jízdou jsem se cítila dobře. Do prvního skoku bylo všechno v pohodě a pak jsem ani nezaregistrovala jak, ale málo jsem se odrazila. Snažila jsem se pak soustředit na zbytek jízdy, ale prostě to nešlo," uvedla v tiskové zprávě svazu.

Někdejší mistr Evropy Verner, který sám v době své kariéry podobné kolapsy zažil, pro ni měl pochopení. „Každý, i sebelepší krasobruslař, má ve své kariéře jednu, někteří, jako třeba já, i více takových jízd. Tomu se nedá vyhnout. Jsme vlastně rádi, že se to stalo teď a tady, máme to za sebou. I když Barča to zatím tak nevidí,“ poznamenal.

Krasobruslařky s nejlepší pozicí po krátkém programu se předvedly ve velkém stylu. Hendrickxová, která po úvodní části soutěže vedla, na rozdíl od loňského stříbrného ME neudělala žádnou větší chybu. Skočila oba trojité flipy i lutze a zaváhala jen v závěru při kombinaci a trojitém salchowu. Usadila se s velkým náskokem v čele a musela čekat, co předvedou její soupeřky.

Ruská rodačka v gruzínských barvách Gubanovová vzápětí ukázala, že se po matných výkonech v první polovině sezoně vrátila na ME do bývalé formy. Skákala ještě lépe než Hendrickxová, v technice ji porazila. Druhou sadu známek za bruslařské dovednosti, prezentaci a choreografii ale měla výrazně nižší a i ve volné jízdě s Hendrickxovou těsně prohrála. Celkem ztratila bezmála sedm bodů.

Nakonec se posunula ze třetího místa po krátkém programu ke stříbru. Vyměnila si pozici se sedmnáctiletou Ninou Pinzarroneovou, která podtrhla úspěch belgických barev bronzovou medailí.

Pozici na stupních vítězů mladá Belgičanka uhájila s bezpečným náskokem zhruba sedmi a půl bodu před největším překvapením soutěže Livií Kaiserovou. Devatenáctiletá Švýcarka ve volné jízdě navázala na výborný krátký program a polepšila si z loňského 18. místa na ME až těsně pod pódium.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Kaunasu:
Ženy - konečné pořadí:
1. Hendrickxová (Belg.) 213,25
2. Gubanovová (Gruz.) 206,52
3. Pinzarroneová (Belg.) 202,29
...
24. Vránková (ČR) 116,90
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Guignardová, Fabbri (It.) 214,38
2. Fearová, Gibson (Brit.) 210,82
3. Reedová, Ambrulevičius (Lit.) 203,37
...
7. Taschlerová, Taschler 191,55
9. Mrázková, Mrázek (všichni ČR) 182,33

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články