Hlavní obsah

Akrobata Valentu čeká rozhodnutí o konci kariéry

PRAHA

Akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta odletěl v neděli do Číny, aby zahájil zimní sezonu, která může být poslední v jeho kariéře. První závody Světového poháru začínají příští víkend v Číně v lyžařském areálu poblíž města Ťi-lin a olympijský vítěz ze Salt Lake City chce v sobotním i v nedělním dílu skončit nejhůře desátý. V sobotu se Valenta vrátil z takřka dvoutýdenního tréninkového kempu v Kanadě.

Foto: čtk

Akrobat Aleš Valenta na olympiádě v Turíně.

Článek

"Byl to jediný sníh, který jsme našli," komentoval v rozhovoru pro ČTK Valenta nedostatek sněhu v celé Evropě. Ve středisku v Apexu jeho přípravu trochu narušily nízké teploty v průběhu prvního týdne, navíc českého skokana pobolívala záda, s nimiž měl problémy i loni. "Bylo minus sedmadvacet. To se nedá moc skákat, to praskají kosti jedna radost," prohlásil. Oblíbený areál v Kanadě využila většina špičkových akrobatů z celého světa.

Během sezóny čeká Valentu osm závodů SP, finále v Davosu na začátku března bylo zrušeno kvůli nedostatku peněz. "Takže těch závodů není moc, musím se snažit bodovat na každém," nastínil Valenta, že chce být pravidelně v elitní desítce. I přes velkou zimu byl s tréninkem spokojen, třebaže se nedostalo na trojná salta s pěti vruty. "Nebyly na to podmínky, takové skoky teď skákat nebudu," uvedl Valenta.

Chce se soustředit na jednodušší pokusy s kvalitním provedením a teprve podle průběhu roku se rozhodne, zda sáhne k vyšší obtížnosti. "Je to zbytečné to ze začátku rvát, uvidím, s čím se vytasí ostatní," řekl a upozornil, že v Apexu se většina jeho soupeřů nedostala v tréninku ani ke skokům s čtyřmi vruty.

Je pravděpodobné, že v Číně sáhnou pořadatelé k novému systému bodování. Akrobaté nastoupí do dvojic podobně jako skokané na lyžích, ale vyřazovacím systémem "head to head" budou soutěžit až do finále. Podle Valenty je to atraktivní pro televize a diváky, pro skokany už moc ne. "Místo toho, abych se soustředil na svůj výkon, bude mě to lákat koukat po soupeři," vysvětlil.

V letošní sezóně se třiatřicetiletý Valenta rozhodne, jestli bude pokračovat v kariéře. Vážně zvažuje, že nadcházející lyžařský rok může být jeho poslední ve sportovním životě, na olympijské hry do Vancouveru v roce 2010 se však prý už rozhodně nechystá. Důvodem je skutečnost, že se chce věnovat rodině a ne se trmácet po celém světě.

"Třeba jako teď," glosoval cestu z kanadského Vancouveru do Číny s přespáním v Praze. Rozhodnutí s největší pravděpodobností nechá na konec sezony. "Nechci se tím zatěžovat, chci dát klid svému týmu," pravil. Rozhodne se podle svých pocitů a podle toho, jak mu bude sloužit zdraví. "Teď trochu cítím záda, ale uvidíme, jak jim bude po letu," dodal otec tříletého Denise a o rok mladší Amélie.

SP v akrobatickém lyžování 2006
9.-10. prosince: Ťi-lin (Čína) - 2x skoky
14. prosince: Tignes (Fr.) - boule
17. prosince: Kreischberg (Rak.) - skikros
20. prosince: La Plagne (Fr.) - duální boule
6.-7. ledna: Mont Gabriel (Kan.) - boule, skoky
10. ledna: Flaine (Fr.) - skikros
11.-13. ledna: Deer Valley (USA) - boule, duální boule, skoky
13.-14. ledna: Les Contamines (Fr.) - skikros, U-rampa
18.-20. ledna: Lake Placid (USA) - boule, 2x skoky
2.-4. února: Špindlerův Mlýn - skoky, skikros
16.-18. února: Inawaširo (Jap.) - boule, duální boule, skikros
23.-25. února: Apex (Kan.) - boule, skoky, U-rampa
2.-3. března: Voss (Nor.) - boule, U-rampa

Reklama