Hlavní obsah

Asijské zimní hry 2029 bude hostit Saúdská Arábie ve futuristickém areálu

Asijské zimní hry v roce 2029 bude hostit Saúdská Arábie. Konat se budou v prvním venkovním lyžařském středisku v Perském zálivu s názvem Trojena, které se země chystá dokončit do roku 2026. O pořadateli dnes jednomyslně rozhodl kongres Asijské olympijské rady v Kambodži.

Foto: www.neom.com

Saúdská Arábie vybuduje futuristický areál, který bude v roce 2029 hostit Asijské zimní hry.

Článek

"Pouště a hory Saúdské Arábie se brzy stanou kolbištěm pro zimní sporty," uvedla rada v prohlášení po zasedání v Phnom Penhu.

Trojena je součástí ambiciózního projektu saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, který se na severozápadě země v blízkosti Rudého moře rozhodl vybudovat futuristické město NEOM za 500 miliard dolarů. Lyžařský resort ve výšce okolo 2500 metrů nad mořem bude zahrnovat umělé sladkovodní jezero a přírodní rezervaci.

Projekt NEOM, jehož název je složeninou s významem "nová budoucnost", představil bin Salmán v roce 2017. Korunní princ chce i tímto způsobem vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě a stát se významnou turistickou destinací. K tomu mají pomoci i atraktivní sportovní akce.

Saúdská Arábie, která často čelí kritice kvůli porušování lidských práv, si pomocí sportu snaží také vylepšit image. Letos rozjela lukrativní golfovou sérii LIV, do níž přetáhla i některé světové hvězdy. Před rokem koupil saúdskoarabský investiční fond spravovaným princem bin Salmánem fotbalový klub Newcastle United.

Asijské zimní hry se zatím vždy konaly v zemích, kde není sníh vzácným jevem. Poprvé je hostilo Sapporo v roce 1986, kde byl i dosud poslední osmý ročník před pěti lety. Mezitím akci pořádaly Čína, Korea a Kazachstán.

Reklama

Související témata: