Hlavní obsah

Biatlonisté byli v úvodní štafetě sezony sedmí, ženy dvanácté

Hochfilzen
Aktualizováno

Čeští biatlonisté obsadili v Hochfilzenu v úvodním štafetovém závodu olympijské sezony po nejlepší střelbě ze všech týmů sedmé místo. Ženám se v Rakousku dařilo méně, skončily dvanácté.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Český biatlonista Ondřej Moravec

Článek

Muži se na prvních třech úsecích pohybovali na hraně první desítky. Michal Krčmář předal Jaroslavu Soukupovi jako dvanáctý, třetí muž Zdeněk Vítek převzal štafetu na osmém místě a navzdory výborné střelbě s pouze jedním dobíjením klesl na jedenáctou pozici.

Finišman Ondřej Moravec pokračoval ve výborných výkonech svých kolegů na střelnici. Stejně jako Soukup ani jednou neminul a přispěl k tomu, že česká štafeta byla s pouhými třemi dobíjeními nejlepší ze všech 27 týmů.

Moravec se posouval vpřed a pouze v závěru už nestačil v souboji o páté místo na Francouze Martina Fourcadea a Němce Simona Schemppa.

Zvítězilo Norsko o 19,3 sekundy před Švédskem, třetí bylo Rusko.

Mezi ženami zvítězily Ukrajinky

Čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a Barbora Tomešová skončila dvanáctá, pro vítězství si dojely Ukrajinky s velkým náskokem na Německo a třetí Francii.

Vítková, druhá žena pátečního sprintu, si formu přenesla do štafety a rozjela ji výborně. Po čisté střelbě předala na druhém místě za Běloruskem, jenže Soukalové se nepovedla "stojka" a musela na trestné kolo. Po něm klesla na osmou pozici se ztrátou bezmála minuty na čelo.

"Na dva poslední terče se mi trochu začaly třást nohy, a čím víc se člověk v takovou chvíli snaží, tím méně to jde," posteskla si na webu biatlonového svazu vedoucí žena Světového poháru. "Někdy to tak ve sportu je, že věci nevycházejí, jak si člověk přeje. A bude hůř. Ještě hodněkrát bude hůř," dodala Soukalová.

Puskarčíková si připsala na střelnici dvě nuly a vytáhla český tým na šesté místo, jenže Tomešová čtyřikrát dobíjela a s pomalejším během vypadla i z první desítky.

Ukrajině zajistila klíčový náskok na třetím úseku Valj Semerenková a finišmanka Olena Pidhrušná už šanci nepustila. Vítěznou štafetu tvořily i Julija Džymová a Vita Semerenková.

Závody SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):
Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Norsko (Christiansen, Björndalen, Bö, Svendsen) 1:19:50,8 (0 tr. okruhů + 10 dobíjení)
2. Švédsko (Eriksson, Ferry, Lindström, Bergman) -19,3 (0+5)
3. Rusko (Volkov, Usťugov, Šipulin, Malyško) -21,1 (0+10)
4. Rakousko -45,3 (0+10)
5. Francie -58,3 (2+9)
6. Německo -59,5 (2+6)
7. ČR (Krčmář, Soukup, Vítek, Moravec) -1:00,4 (0+3).
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Ukrajina (Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Pidhrušná) 1:13:09,2 (0 tr. kol + 3 dobíjení)
2. Německo (Preussová, Henkelová, Hildebrandová, Dahlmeierová) -56,3 (1+7)
3. Francie (Brunetová, Boilleyová, Chevalierová, Bescondová) -1:00,8 (0+7)
4. Rusko -1:09,2 (1+9)
5. Norsko -1:49,7 (0+11)
6. Slovensko -1:52,3 (1+11)
...12. ČR (Vítková, Soukalová, Puskarčíková, Tomešová) -3:25,8 (1+8)

Reklama

Související témata: