Hlavní obsah

Bída českých skokanů? Je mi smutno, říká Janda. Co dál?

Praha

Před patnácti lety Turné čtyř můstků slavně vyhrál, teď Jakub Janda v roli šéfa českých skokanů přihlíží zcela odlišné situaci. Poprvé od roku 2004 žádný z Čechů nebodoval, v Bischofshofenu ani nikdo nepostoupil z kvalifikace… „Je mi z toho smutno. Bohužel je to i důsledek nedostatečné sportovní infrastruktury,“ připomíná Janda chybějící můstky.

Foto: Ivana Roháčková

Jakub Janda, předseda úseku skoků Svazu lyžařů ČR.

Článek

„Realita je taková, že reprezentační tým má v současnosti jednoho skokana, který je schopen bojovat o medailové pozice, ten je ale teď v rekonvalescenci po zranění,“ narážel na Romana Koudelku, jenž z Turné s bolavým kolenem odjel po dvou závodech. „Výkonnost dalších čtyř reprezentantů odpovídá kvalifikaci pro úroveň Světových pohárů,“ říká Janda.

Právě výkonnost dalších skokanů za Koudelkou byla vloni důvodem k odvolání trenéra Davida Jiroutka, kterého pak od léta nahradil František Vaculík. Po jedenácti dílech SP zatím v aktuální sezoně získali Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek dohromady šest bodů.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Viktor Polášek

„Franta má naši podporu. I když máme před sebou další vrchol v podobě mistrovství světa, cílíme na dlouhodobější koncepci. Dle našich představ začal budovat skokanský tým a předělávat techniku i pojetí skoku,“ tvrdí Janda, který vede české skokany třetím rokem.

Reklama