Hlavní obsah

Brignoneová je první italskou vítězkou kombinace na MS, Shiffrinová po obrovské chybě vypadla

Aktualizováno

Federica Brignoneová jako první italská lyžařka vyhrála kombinaci na mistrovství světa. Využila náskoku po úvodním superobřím slalomu a díky druhému nejlepšímu slalomu nechala o 1,62 sekundy za sebou dvojnásobnou mistryni světa Wendy Holdenerovou ze Švýcarska. Bronz překvapivě získala Rakušanka Ricarda Haaserová. Obhájkyně titulu a největší favoritka Američanka Mikaela Shiffrinová vypadla po chybě krátce před cílem slalomu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Federica Brignoneová jako první italská lyžařka vyhrála kombinaci na mistrovství světa

Článek

Bronzová olympijská medailistka Brignoneová podruhé za sebou na MS vyhrála kombinační super-G. Na rozdíl od předloňského šampionátu v Cortině d'Ampezzo, kde vypadla na začátku slalomu, tentokrát druhou část kombinace zvládla ve druhém nejlepším čase.

Italka jela jako první a musela čekat, jak si povedou její soupeřky. Nejvíce byla její pozice v čele závodu v ohrožení při jízdě Shiffrinové, která po super-G ztrácela 96 setin. Manko postupně stahovala a na závěrečném mezičase zaostávala jen o osm setin, takže si jela pro zlato. Několik branek před cílem ale chybovala a stejně jako na loňských zimních olympijských hrách kombinační slalom nedokončila.

V Pekingu loni nezískala žádnou olympijskou medaili a vypadla celkem třikrát. "Vím, že se mě na to lidé budou ptát, ale neznervózňuje mě to. Nebojím se, že by se to opakovalo. Jsem samozřejmě zklamaná, že jsem nedokončila a nezískala medaili, ale jsem taky celkem nadšená, protože jsem lyžovala fakt dobře," uvedla. Potěšilo ji, jak si na trati vedla. "Už jsem víceméně dostihla Brignoneovou, i když jsem si na startu nebyla jistá, jestli to můžu dokázat. Jsem šťastná, že jsem alespoň toho dosáhla," dodala Shiffrinová.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Obhájkyně titulu Mikaela Shiffrinová nedokončila slalom v kombinaci na mistrovství světa v Méribelu

Dvaatřicetiletá Brignoneová i díky tomu vybojovala první velký titul. "Jsem za dnešek strašně šťastná a vděčná. Byl to úžasný den. Zajela jsem dvě opravdu dobrá kola. Zlatá medaile byla to jediné, co mi v kariéře chybělo, takže jsem ohromně nadšená," radovala se.

Při výpadku Shiffrinové byla ve slalomu nejrychlejší vítězka kombinace z MS 2017 a 2019 Holdenerová, jež se díky tomu posunula z patnáctého místa ke stříbru. Třetí skončila Haaserová, pro kterou je bronz v 29 letech první velkou medailí. Teprve potřetí se prosadila do rakouského výběru v závodě mistrovství světa. Na stupně vítězů se zatím nedostala ani ve Světovém poháru.

České lyžařky při absenci Ester Ledecké v kombinaci nestartovaly. Do slalomu pak nenastoupily mimo jiné Švýcarka Lara Gutová-Behramiová a Norka Ragnhild Mowinckelová, které se po super-G dělily o druhé místo

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Méribelu (Francie):
Ženy - kombinace:
1. Brignoneová (It.) 1:57,47 (1:10,28+47,19)
2. Holdenerová (Švýc.) -1,62 (1:11,94+47,15)
3. Haaserová -2,26 (1:11,37+48,36)
4. Siebenhoferová -2,48 (1:11,37+48,77)
5. Gritschová (všechny Rak.) -2,71 (1:11,35+48,83)
6. Gisinová (Švýc.) -3,43 (1:11,86+49,04).

Reklama

Související témata: