Hlavní obsah

Čeští biatlonisté skončili ve štafetě těsně pod stupni vítězů

HOCHFILZEN

České biatlonové kvarteto ve složení Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Zdeněk Vítek ve štafetovém závodě Světového poháru v rakouském Hochfilzenu dlouho bojovalo o medailové příčky, ale nakonec finišovalo se ztrátou 18 sekund na třetí Německo na čtvrté pozici. Z vítězství se radovali Norové, přestože jim scházel suverén této sezony Ole Einar Björndalen.

Článek

Trenér Milan Janoušek udělal oproti prvnímu týmovému závodu v minulém týdnu, kde Češi obsadili osmé místo, jednu změnu: nevýrazného Tomáše Holubce nahradil zkušený Vítek. Moravec, který dnes závod rozběhl a předal jako pátý v těsném závěsu za Švédy Šlesingrovi. Ten kontakt se špičkou udržel a výborným finišem po střelbě vestoje dokonce vytáhl české biatlonisty po půlce trati na skvělou bronzovou příčku.

Nečekanou pozici před čtvrtými favority z Německa dlouho hájil i Soukup, ale na konci třetího úseku neudržel nasazené tempo a propadl se o čtyři sekundy za zkušeného Svena Fischera. Osud českého výběru v tu chvíli přebral do svých rukou šestý muž ze sobotního sprintu Vítek.

Dnešní finišman reprezentačního družstva však každým metrem na vedoucího biatlonistu průběžného pořadí SP Němce Michaela Greise ztrácel více a více sekund, a když musel na osmé střelbě třikrát dobíjet, bylo jasné, že Čechům stupně vítězů těsně uniknou. Přesto dokázali výrazně vylepšit osmé místo z prvního závodu z minulého týdne a posunout se na šesté místo v průběžném hodnocení štafet.

V čele dnešního závodu se neustále střídali ruští a norští biatlonisté. Závěr nakonec díky nezvykle přesné střelbě zvládli lépe Seveřané, kterým příliš nevadila ani absence fenomenálního Björndalena.

Biatlonisty čeká po vánoční pauze další pokračování SP až na začátku ledna v německém Oberhofu.

Výsledky - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Svendsen, Andresen, Berger, Hanevold) 1:20:45,6 (0 tr. okruhů), 2. Rusko (Čerezov, Čudov, Jarošenko, Kruglov) -5,6 (0), 3. Německo (Gross, Rösch, Fischer, Greis) -32,5 (0), 4. ČR (Moravec, Šlesingr, Soukup, Vítek) -50,2 (0), 5. Rakousko -1:37,6 (2), 6. Francie -1:40,2 (1).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů):
1. Rusko 96 b., 2. Německo 89, 3. Norsko 87, 4. Francie a Rakousko po 77, 6. ČR 70.

Reklama

Související témata: