Hlavní obsah

Diskriminace! Mistryně světa Hansenová si na protest namalovala plnovous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská mistryně světa v severské kombinaci Gyda Westvold Hansenová zvolila svéráznou formu protestu proti Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV). Na víkendových národních zahajovacích závodech sezony v Beitostölenu si na tvář fixou namalovala plnovous. Vyjádřila tak svoji nespokojenost s rozhodnutím MOV, který severskou kombinaci žen nezařadil do programu zimních olympijských her 2026 v Cortině d'Ampezzo a Miláně, zatímco muži dál závodit budou.

Foto: ČTK/NTB Scanpix/Heiko Junge

Norská mistryně světa v severské kombinaci Gyda Westvold Hansenová protestovala proti rozhodnutí MOV.

Článek

„Tak takhle bych asi měla vypadat, abych mohla startovat na příští zimní olympiádě," citovala Hansenovou norská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost NRK. „Myslím, že je to absurdní a doufám, že MOV svoje stanovisko ještě přehodnotí," dodala 20letá závodnice, která je sestřenicí slavné norské běžecké legendy Therese Johaugové.

K protestu Hansenové se v norském středisku přidaly i její kolegyně. Na znamení nesouhlasu s verdiktem MOV zkřížily na startu hůlky nad hlavou do tvaru písmene X.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gyda Westvold Hansen (@gwhansen)

Hrana přitom zvoní pro ZOH 2030 i účasti mužů v tomto odvětví, kterému MOV vyčítá menší zájem fanoušků a mezinárodní dosah. Sport kombinující skok a běh na lyžích je jednou z původních 16 disciplín, za něž se udělovaly medaile už na prvních zimních olympijských hrách v roce 1924. Do dneška ale zůstává posledním sportem, v němž pod pěti kruhy nesoutěží ženy.

Sdruženářky za sebou mají jen jedno mistrovství světa, jehož se zúčastnily zástupkyně pouhých 10 zemí včetně Češky Terezy Koldovské, a dva ročníky Světového poháru.

Reklama

Související témata: