Hlavní obsah

Dlouho jsem nezažil tak krásný pocit! Koudelka cítil po skalpu šampiona obrovské emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy si čeští fanoušci už odvykli zažívat radost u televizních přenosů, připomněl Roman Koudelka úspěšné skokanské roky. Při třetím díle Turné čtyř můstků v Innsbrucku po skalpu úřadujícího vítěze prestižní série Halvora Graneruda prošel do druhého kola, kde bral sedmnácté místo. Tak vysoko byl v SP naposledy před čtyřmi lety.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Skokan Roman Koudelka na Turné čtyř můstků.

Článek

Před Turné jediný Čech ve Světovém poháru ani jednou nebodoval, dvakrát si v závodě zaskákal až v Oberstdorfu. Na Nový rok v Ga-Pa uvízl v prvním kole, slovinský kouč českého týmu Gaj Trček přesto tvrdil: „Jsme na dobré cestě, vypadá to lépe závod od závodu, jen to musí všechno secvaknout a bude to dobré.“

Nemýlil se. Ve větrném Innsbrucku se přitom 34letý Koudelka dlouho hledal. „Tréninky mi moc nevycházely, zkušební kolo bylo hrozné, tak jsem si řekl, že nemám co ztratit, a šel do toho all-in,“ pomohl si pokerovou terminologií.

A skok mu vyšel výborně, doletěl na 125,5 m. Radost nijak neskrýval. „Odraz byl sice malinko zpožděný a skok ve druhé fázi nervóznější, ale dlouho jsem nezažil po doskoku tak krásný pocit. Měl jsem v sobě obrovské emoce a strašně si to užil,“ vyprávěl. Svého soupeře v KO systému Graneruda porazil o pět metrů.

„Viděl jsem lajnu s délkou jeho skoku a věřil, že to bude na něj stačit. A i kdyby ne, tak jsem si říkal, že kdyby takový skok nestačil, bylo by něco špatně,“ měl jasno, že bude bodovat. V Innsbrucku se mu to poprvé povedlo už před patnácti lety.

„Podmínky teď byly hodně komplikované, na můstku foukalo ze strany, naštěstí toho dost pohltily ochranné sítě, tak se závod mohl odjet. A bylo třeba i štěstí, které jsem dnes měl,“ sportovně uznal.

Nechtěl riskovat

Po prvním kole byl dokonce třináctý, daleko nebylo ani k první desítce. Ale Koudelka se díval spíše za sebe. „Nechtěl jsem tolik riskovat. Byl jsem opatrnější, abych se zbytečně nepropadl třeba o deset míst,“ vysvětloval. Skokem na 121 metrů se sesunul o čtyři příčky.

„Trochu mě to mrzí, dalo se bojovat víc, na druhou stranu 17. místo je krásné a já věřím, že přijde čas, kdy budu moct jít do rizika místo zajišťovacího skoku,“ říká s výhledem třeba na sobotní poslední díl Turné v Bischofshofenu.

„Ta atmosféra je na celém Turné úžasná, diváci fandí všem, kdo skočí daleko. Já jsem vděčný, že po tom všem, čím jsem si prošel, tohle můžu zažívat znovu,“ přiznal Koudelka, jenž před třemi lety podstoupil operaci kolene. V aktuální sezoně tak už posbíral více bodů než za předchozí tři zimy dohromady.

Reklama