Hlavní obsah

Druhý závod v letech v Harrachově byl zrušen kvůli větru

HARRACHOV

Špatné povětrnostní podmínky přiměly jury Světového poháru v letech na lyžích na mamutím můstku v Harrachově zrušit i druhý závod. Na Čerťáku se tak po sobotních problémech odskákalo jen v neděli ráno jedno kolo. Druhý závod byl nejprve kvůli větru odložen o 45 minut, v prvním kole si pak z můstku skočili dva závodníci a jury závod ukončila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Můstky v Harrachově

Článek

„Můstek byl i přes teploty nad nulou připravený na sto procent. Počasí ale bohužel neovlivníme,“ komentoval zrušení závodu pro Českou televizi šéf skokanského úseku svazu lyžařů Leoš Škoda.

Ranní jednokolový závod, který nahradil sobotní klání, proběhl bez větších problémů. Po poledni se ale podmínky na mamutu opět zhoršily. Už začátek závodu byl posunutý kvůli silnějšímu větru a hned v úvodu prvního kola přišlo další zdržení. Třetí v pořadí Lukáš Hlava byl odvolán z lavice a po chvíli čekání se spustil do stopy předskokan, jehož divoké manévry ve vzduchu ale jen potvrdily mínění jury závod ukončit.

Kombinace problémů

Jediným vítězem víkendových klání v Harrachově tak zůstal Fin Janne Ahonen, který si v neděli ráno zajistil první místo nejdelším skokem dne, jímž zaostal jen o půl metru za dvousetmetrovou hranicí.

"Měli jsme šanci závod uspořádat," řekl českým novinářům šéf skoku Mezinárodní lyžařské federace Walter Hofer. Problém podle jeho slov totiž nebyl samotný vítr. I s deštěm by se organizátoři uměli vypořádat. "Ale s kombinací obojího jsme se nedokázali vyrovnat, podmínky by měl každý jiné," vysvětlil.

Zrušení letů na lyžích v Harrachově není žádnou novinkou. Naposledy se při MS v roce 2002 konaly jen sobotní závody, druhý díl rovněž překazil vítr. Tři roky předtím se při závodu SP konal jen trénink, vichřice byla totiž tak silná, že roztrhala i protivětrné bariéry. V roce 1996 se při SP rovněž počítala jen sobota, stejně jako na MS v sezoně 1992. Počasí povolilo lety v celém rozsahu v Harrachově pouze při SP v roce 2001.

Reklama

Související témata: