Hlavní obsah

Evropa nás fakt nechce. Přestaňme si lhát! Státní médium v Rusku před MS píše o tvrdé realitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce se jim nepodařilo zlomit, takže ani na MS v klasickém lyžování ve slovinské Planici nesmějí reprezentanti Ruska (a Běloruska) kvůli pokračování vojenského vpádu na Ukrajinu startovat. A vítáni pochopitelně nejsou ani tamní funkcionáři. Krátce před startem šampionátu panuje i v státních médiích lehké zděšení z toho, že Rusové v Planici za současné situace rozhodně nikomu chybět nebudou.

Prezidentka Ruského lyžařského svazu Jelena Vjalbeová.

Článek

Na stránkách státního kanálu Ria Novosti se objevil článek Sergeje Smyšlajeva, který pojednává o tom, jak je odpor proti účasti Rusů na mezinárodních akcích v zahraničí opravdový a masivní.

„Ze stránek světových médií se každý den ozývají další hlasy pro bojkot ruských sportovců. My si ale pořád tvrdohlavě myslíme, že jsou to ojedinělé názory a že většina lidí tam nás ve skutečnosti chce zpět. Ale bohužel, tak to není a je na čase si na tu situaci zvyknout," uvádí pro Rusy zřejmě krutou pravdu autor článku.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Odvolává se přitom na vlastní „ohledání terénu" před lyžařským svátkem, kdy si situaci zejména v Evropě sám zjišťoval. „Kontaktoval jsem třeba známého norského komentátora televize NRK Pettera Saltvedta v naději, že nám řekne, jak moc bude lyžařský svátek bez Ruska nekompletní. Jenže hned v odpovědi na první otázku dal jasné stanovisko, že téměř nikdo nyní nepovažuje přítomnost Rusů za akceptovatelnou s tím, že jsou to ´reprezentanti Putinova režimu´. Zní to šíleně, ale v Evropě už opravdu neoddělují sport a politiku," pokračuje Smyšlajev.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

V Evropě přitom platí právě hlavní tváře současného ruského lyžování v podobě svazové šéfky Jeleny Vjalbeové a hrdiny loňské olympiády Alexandra Bolšunova za ztělesnění nepatřičného propojení politiky se sportem.

Vjalbeová se chlubí velmi vřelými vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, hlavním architektem vraždění na Ukrajině, jemuž pomáhala v prezidentské kampani, a aktivně se zapojuje do dění v jeho straně Jednotné Rusko. Bolšunov zase stoupá v hierarchii ruské armády a s nadšením se třeba zúčastnil nechvalně známé oslavy výročí ruské okupace Krymu v moskevských Lužnikách.

Ruský novinář zároveň připomíná, že kolega Saltvedt připustil, že neúčastí Rusů samozřejmě utrpí kvalita šampionátu, což si nikdo nepřeje, ale vyloučení Rusů prý podle norského experta může trvat i několik dalších let.

„Evropa evidentně nechce návrat Rusů do lyžařského světa. Nemějte žádné iluze. Měli bychom si tedy zvyknout na to, že jsme zůstali sami a naučit se fandit našim sportovcům ve výhradně domácích soutěžích?" ptá se na závěr svého textu Smyšlajev.

Rusové alespoň cítili jisté zadostiučinění, když se do oficiálního klipu k MS v Planici dostaly i záběry Bolšunova a Natalji Něprjajevové, za což se ovšem následně tisková mluvčí mezinárodní lyžařské federace Sunne Dürhaugová omluvila.

„Myslím, že to znovu dokazuje, jak moc FIS chybí ruští sportovci. Ruští lyžaři jsou totiž jediní na světě, kteří vytvářejí skutečnou soutěž a přitahují velký zájem diváků. Taková chyba ze strany tiskové mluvčí FIS jen dokazuje, jak jsou bez nás zoufalí," vysvětlila incident šéfka ruského lyžování Vjalbeová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články