Hlavní obsah

Sponzor ČOV má jasno. Bojkot v případě účasti Rusů v Paříži!

Partneři Českého olympijského výboru (ČOV) se shodují, účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži je nepřijatelná. Zatímco většina sponzorů se směrem k jednání ČOV vyjadřuje spíš střídmě, realitní skupina CPI Property Group jasně říká, že by případný bojkot her podpořila. A kvůli tomu tlačí na výbor, který prohlásil, že bojkotem nepohrozí.

Foto: Michal Osoba, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Jeden z pěti oficiálních partnerů spolupracuje s ČOV například na fanzónách a pořádání olympijských festivalů už od roku 2016. Teď však má součinnost zádrhel.

„Skupina CPI Property Group důrazně apeluje, aby reakce ČOV byla jednoznačná, pevná a bezpodmínečně odmítající účast ruských a běloruských sportovců na OH 2024 v Paříži. Současně, aby byl tento postoj všemi možnými způsoby prezentován také Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), a to i za cenu možného bojkotu her," uvedl tiskový mluvčí Jakub Velen s tím, že sponzor už informoval vedení ČOV dopisem i telefonicky.

Pokud by skutečně došlo k účasti ruských a běloruských závodníků na hrách, o čemž prezident MOV Thomas Bach nahlas uvažuje, partner podpoří bojkot, kterým už řada zemí pohrozila. „Tím se naše vzájemné partnerství dostane do velmi složité a hodnotově se rozcházející situace," dodal Velen.

Sport.cz oslovil i další mecenáše. Všichni jsou s ČOV v kontaktu. Generální partner ČEZ, výrobce a distributor elektřiny nebo zemního plynu, se vyslovil bez okolků. „Náš názor je jednoznačný, sportovci Ruska a Běloruska na olympijských hrách startovat nemají a nesmějí. Naši podporu budou mít všechny kroky, které jsou shodné s naším názorem," prohlásil tiskový mluvčí Ladislav Kříž.

Ostatní sponzoři se vyjadřují v podobném duchu. „Ukrajinu jsme nejen finančně podporovali od samého začátku této invaze, proto si účast ruských a běloruských sportovců na příštích olympijských hrách neumíme představit a aktivně jsme v tomto oslovili ČOV," řekla za sázkovou kancelář Sazka tisková mluvčí Pavla Hobíková.

„Samozřejmě také sledujeme aktuální diskuse na mezinárodní úrovni. Je pro nás důležité, aby sportovci spojení s ruskou agresí neměli na olympijských hrách v Paříži místo," pokračovala.

Stejně situaci vidí i automobilka Toyota Central Europe-Czech. „S ČOV jsme v úzkém kontaktu. V současné situaci si neumíme představit, že by se olympiády účastnili sportovci ze země, která v Evropě vyvolala největší válečný konflikt od druhé světové války," uvedla PR manažerka Jitka Jechová.

Reklama