Hlavní obsah

Goggiaová po krachu na MS ovládla už pátý pohárový sjezd v sezoně

Italská lyžařka Sophia Goggiaová se po zklamání na mistrovství světa vrátila ve Světovém poháru do zajetých kolejí a v Crans Montaně vyhrála už pátý sjezd v sezoně. Vedoucí žena hodnocení disciplíny zvítězila o 15 setin před krajankou Federicou Brignoneovou, třetí skončila Laura Gaucheová z Francie, jež vybojovala premiérové umístění na stupních vítězů. Překvapivá světová šampionka Jasmine Fluryová ze Švýcarska obsadila až 17. místo.

Foto: Twitter @ItaliaTeam_it

Italská sjezdařská hvězda Sofia Goggiaová.

Článek

Olympijská vítězka z Pchjongčchangu 2018 Goggiaová jako velká favoritka před dvěma týdny v Méribelu neúspěšně útočila na premiérový světový titul, závod pro ni skončil kvůli neprojeté brance diskvalifikací. V Crans Montaně už ale ve sjezdu odloženém kvůli nepříznivým podmínkám ze soboty opět nenašla přemožitelku a ovládla pátý ze sedmi závodů v nejrychlejší disciplíně v sezoně.

Ani dnes ve Švýcarsku neměl závod hladký průběh, začátek pořadatelé nejprve odložili kvůli mlze, přidalo se i sněžení. Po jeho zahájení zase komplikovala lyžařkám výkony snížená viditelnost. Třicetiletá Goggiaová se s podmínkami vyrovnala nejlépe, vyhrála 22. závod v kariéře a míří k zisku čtvrtého malého glóbu za sjezd a třetího za sebou. Dva závody před koncem seriálu má náskok už 179 bodů před Ilkou Štuhecovou ze Slovinska, jež ve Švýcarsku skončila devátá.

"Nebylo lehké k tomu závodu najít správný přístup," řekla Goggiaová, jež měl pád v jediném pátečním tréninku. "Člověk si musí věřit, dneska to nebyla otázka správné stopy," konstatovala.

Brignoneová měla štěstí na podmínky a na druhém místě dosáhla životního výsledku ve sjezdu. Dosud byla třikrát druhá a jednou třetí. Úspěchem navázala na titul mistryně světa v kombinaci a stříbro z obřího slalomu. Také Gaucheová se startovním číslem 26 vytěžila maximum z příhodných podmínek, ve sjezdu byla dosud nejlépe sedmá.

SP v sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko)
Ženy - sjezd
1. Goggiaová 1:26,81
2. Brignoneová (obě It.) -0,15
3. Gaucheová (Fr.) -0,41
4. Mowinckelová (Nor.) -0,43
5. Hählenová -0,62
6. Nuferová (obě Švýc.) -0,65
Průběžné pořadí sjezdu (po 7 z 9 závodů)
1. Goggiaová 580
2. Štuhecová (Slovin.) 401
3. Curtoniová (It.) 288
4. C. Suterová (Švýc.) 229
5. Weidleová (Něm.) 221
6. Puchnerová (Rak.) 204
Průběžné pořadí SP (po 30 z 39 závodů)
1. Shiffrinová (USA) 1697
2. Vlhová (SR) 975
3. Gutová-Behramiová (Švýc.) 926
4. Brignoneová 768
5. Mowinckelová 725
6. Goggiaová 670
...
51. Dubovská (ČR) 117

Reklama

Související témata: