Hlavní obsah

Základy sjezdového lyžování: 5 kroků, jak se naučit lyžovat i v dospělosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdové i běžecké lyžování je napříč věkovými kategoriemi velmi oblíbenou sportovní aktivitou, se kterou se každý člověk setkal minimálně v podobě lyžařského kurzu na základní škole. Pokud se vaše lyžařské dovednosti zastavily právě na této úrovni, nezoufejte. I v pokročilém věku se můžete stál zdatnými lyžaři. Sport.cz si připravil pár tipů, jak se naučit lyžovat i v dospělosti.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Rakouský lyžař Marco Schwarz. Ilustrační foto.

Článek

Česká republika díky své geografické poloze poskytuje mnoho možností, jak si užít horských sportovních radovánek. Tuzemské pohraničí, které je tvořeno většinou českých pohoří, nabízí velké množství rozmanitých lyžařských středisek, vhodných pro začátečníky i pokročilé lyžaře.

Už vás nebaví pouze stát pod sjezdovkou a čekat až se vaše ratolesti, rodinní příslušníci či přátelé, se kterými si užíváte zasloužené volno na horách, dostatečně vyřádí? Pokud je odpověď ano, máte napůl vyhráno. Tak směle do základů lyžování.

1. Jak začít? Stačí jen chtít

Přestože se vám při pohledu na profesionální sjezdové lyžování v extrémních rychlostech superobřího slalomu mohla zatočit hlava, rekreační lyžování zvládne prakticky každý. Stačí se jen rozhodnout a chtít.

Od počátečního sjezdu v tzv. „pluhu“, přes bezpečné obloučky, po téměř profesionální carvingový styl sice uplyne pár hodin na svahu, které budou téměř jistě doprovázené několika pády, následný pocit po úspěšném absolvování černé sjezdovky bude ale k nezaplacení.

2. Výběr střediska pro začátečníky

Na zmíněnou černou sjezdovku si ale určitě ještě chvíli počkejte. Než vyrazíte vstříct svým první lekcím na svahu, podívejte se po vhodných lyžařských střediscích.

Zajímat by vás mělo množství dětských a modrých tratí, které jsou určeny primárně pro začátečníky. Volte z nich ty, které jsou dostatečně široké a okolní spolulyžaři vás nebudou při výuce rušit. Pokud vám lyžování půjde, můžet se vydat směr červené tratě, jež jsou určeny pro pokročilé lyžaře. A pro ty nejzkušenější čekají již zmíněné černé sjezdovky.

Současně si také předem vyhledejte, zda dané středisko nabízí lyžařské kurzy či lekce pro dospělé. Stejně tak se vám bude hodit půjčovna lyžařského vybavení.

3. Carvingové lyže a dál?

Pro první lekce na sjezdovkách není nutné pořizovat vlastní lyžařské vybavení. Bohatě vám postačí komplety, které nabízejí lyžařské půjčovny. Profesionálové ve ski servisech s vámi vyberou „přezkáče“ (lyžařskou obuv), helmu, hůlky i vhodné lyže. Cena kompletu se pohybuje okolo 500 Kč na den.

V současné době s největší pravděpodobnosti dostanete tzv. carvingové lyže. Tento typ lyží je mezi špičkou a patkou méně či více vykrojen a velikost vykrojení při lyžařském oblouku určuje jeho přirozený rádius. Délka lyží je pro začátečníky vhodná o 10-15 cm méně, než sami měří. Potřebné seřízení lyží pro vaši váhu i výběr velikosti přezkáčů zajistí přímo ski servis.

4. Lyžařská škola nebo samouk

Středisko vybráno, lyžařský komplet půjčen, jak tedy dál?

Na místo oslovení rodinného příslušníka či kamaráda, který sjezdové lyže ovládá, se raději obraťte na profesionály. Ti jsou pro vás připravení v lyžařských školách ve většině lyžařských skiareálů.

Lyžařský instruktor se vám bude věnovat na individuální úrovni a to v hodinových či blokových lekcích. Cena instruktora se odráží od umístění lyžařského areálu i délky vyučovací hodiny. Základem ale bývá cena 990 Kč za hodinu privátní výuky.

Pro odvážlivce je také možnost naučit se lyžovat svépomocí. Na různých internetových stránkách či YouTube.com lze najít jednotlivé metodické postupy či videa, jak si sjezdové lyžování osvojit.

5. Metodika lyžování: od nošení lyží po carvingový oblouk

Ať už s instruktorem nebo bez, v rámci metodické řady byste měli projít níže uvedenými fázemi.

Metodická řada - sjezdové lyžování
1.Nošení a připínání lyží, manipulace s hůlkami
2.Chůze na lyžích
3.Obraty
4.Výstupy
5.Nácvik sjezdového postoje a brždění - sjíždění šikmo svahem i po spádnici, brždění a zastavování v pluhu, odšupování a bruslení
6.Nácvik sjezdu a zatáčení - oblouky v pluhu (bez holí a s holemi), oblouky řezané (carvingové) a smýkané
7.Modifikované oblouky

Reklama

Související témata: