Hlavní obsah

Jakš má zlomené žebro. Do Vánoc závodit nebude

Marně si Martin Jakš pochvaloval vydařenou letní přípravu. Zatímco si jeho parťáci z reprezentačního týmu běžců na lyžích dnes na sněhu ve finském Muoniu navlékli startovní číslo v generálce před Světovým pohárem, on šlapal na kole. Zavřený v suterénu rodinného penziónu v Prášilech na Šumavě. Ani neměl televizi, aby sledoval vzrušující daviscupové finále. Do Vánoc už závodit nejspíš nebude...

Foto: SL ČR

Martin Jakš

Článek

„Zlomená chrupavčitá část dvanáctého žebra na pravé straně," oznámil stručně Martin Koldovský, lékař družstva. „Nikde jsem nespadl, bude to nejspíš únavové," dodal Martin Jakš.

Jak k tomu přišel? „Na konci posledních Dachsteinu (před třemi týdny - pozn. aut.) jsem cítil nějaké příznaky. Říkal jsem si: asi namožený sval," vypráví druhý nejlepší český běžec. Odjel tedy bez starostí na závěrečný tréninkový kemp na sever.

Jenže tady hned při druhém tréninku, při ostřejším výjezdu soupaží pocítil prudkou bolest. Na pár dní vysadil plnohodnotnou zátěž, ale bez zlepšení. Proto odcestoval zpět do Česka a sonografické vyšetření v Liberci přineslo nepříjemnou zvěst.

Lyžařský záběr vyvolává bolest

„Naštěstí to není vychlípené, ale srovnané ve správné poloze. Jenže chrupavka srůstá hůř než kost," reprodukuje Jakš diagnózu a výhledy. Nemá žádnou fixaci, dokonce může zvedat předměty. Ale při lyžařském záběru pociťuje palčivou bolest v boku, která mu nedovolí téměř nic.

„Ještě ve Finsku jsem chodil aspoň na lyže, na techniku, bez holí. Teď jsem měl pár dní klid a dnes poprvé šlapal dvě hodiny na kole. Žádná zábava to není, ale co mi zbývá," říká. „Vymýšlíme s trenérem, jak zařadit těžší věci, abych se udržel v kondici. A uvidíme, kdy půjde aspoň lehce asi s nějakým tejpem klusat."

Zrušil start ve dvou závodech SP

Co to znamená pro závodní ambice? Jakš každopádně zrušil první dva Světové poháry – příští víkend v Gällivare a pak finskou Ruka Triple. Sprinterská cesta do Kanady se ho netýká. Vypadá to tedy až na ostrý nástup rovnou do Tour de ski 29. prosince v Oberhofu.

„Rád bych vyjel co nejdřív někam do Alp na sníh, abych se stihl připravit," přeje si. Zoufalství ale nepropadá a na poznámku, že aspoň ušetří síly pro vrcholy sezóny, se jen usměje: „Kéž by to takhle bylo a na mistrovství světa budu v ideální formě."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články