Hlavní obsah

Jakš ví, že odjezdy od Šarloty za sněhem bude snášet stále hůř

Praha

Dva týdny strávil s reprezentací běžců na lyžích na dachsteinském ledovci, ve čtvrtek se sbalí a vyrazí na více než měsíc do Skandinávie na závěrečné soustředění a první závody Světového poháru. Moc času s rodinou si v těchto dnech Martin Jakš neužije.

Foto: SLČR

Martin Jakš

Článek

Předsezónní soustředění bývají poněkud stereotypní, Dachstein i ve svých 26 letech už zná téměř dokonale, ale svůj účel přípravné kempy plní. „Někdy je to trochu na hlavu, ale já tam jezdím rád. Člověk se nasnídá, jde na trénink, na oběd, vyspí se, znovu na trénink, pak je večeře a regenerace. Pořád dokola. Ale nemáte, co by vás rozptylovalo, ty dva týdny tam utečou hodně rychle,“ vypráví bronzový ze štafety na olympiádě ve Vancouveru.

Manželka zvládá dceru i penzión

Doma se mu o rozptýlení stará především dcera Šarlota, která se narodila letos v únoru. Také jsou pro něj dlouhá odloučení čím dál složitější. „Moc jsem si to nepřipouštěl, když byla Šarlotka úplně malá. Teď už je ve fázi, kdy i jako rodič vidím, že chápe víc věcí. Bude to čím dál horší, ale dá se to zvládnout,“ ujišťuje Jakš.

Manželce Heleně, která je sestrou cyklisty Romana Kreuzigra, se snaží pomáhat i s péčí o penzión v šumavských Prášilech. „Ale spíš jako psychická podpora, jinak zasahuju jen, když je nějaký problém a chce to se mnou řešit. Manželka to zvládá i s miminkem perfektně,“ chválí svoji choť.

Vrcholem mistrovství světa

Jakše stejně jako jeho reprezentační kolegy čekají v nové sezóně dva vrcholy: každoroční Tour de Ski a mistrovství světa v italském Val di Fiemme. „Ale šampionát je pro mě výš. Kdyby se třeba na Tour nevedlo, dá se v polovině skončit a zbytečně se netrápit,“ uvažuje.

Ideálem je ale absolvovat na úrovni oba vrcholy. „Zvládnout se to dá. Tour skončí 6. ledna, mistrovství světa začíná koncem února, je dost času se dát dohromady a připravit se. Pokud tedy nepřijde žádná nemoc,“ ví.

Viróza ho ostatně před měsícem připravila o týden přípravy. „Ale na start Světového poháru to nebude mít vliv,“ dodává s výhledem na závody ve švédském Gällivare 24. listopadu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články