Hlavní obsah

Jizerská 50 ještě nabízí pět set míst i technickou novinku

Praha

Téměř vyprodáno! hlásí organizátoři nejslavnějšího českého závodu v běžeckém lyžování. Na letošní Jizerskou padesátku zbývá ještě pět set čísel a počet přihlášených na hlavní i dílčí závody už vyšplhal na 6400 účastníků.

ilustrační foto

Článek

„To je o 750 víc než před rokem v tuhle dobu," upozornil na zvýšený zájem závodníků z řad široké veřejnosti David Douša z pořádající agentury Raul. On-line registrace ještě běží až do 31. ledna a pokud zbudou volná čísla, bude možné se do hlavního závodu s kapacitou 4800 závodníků přihlásit i přímo 18. února před startem.

Pořadatelé registrují před 51. ročníkem proslulého českého laufu závodníky ze sedmadvaceti zemí, mezi zahraničními sportovci je nejčastější národností Švédsko, Norsko a Finsko. A co organizátory těší, je rostoucí počet závodnic. „Jizerská padesátka je sice pořád chlapskou záležitostí, proti loňským patnácti procentům ale letos máme zatím dvacetiprocentní zastoupení žen," poznamenal Douša.

Novinkou letošního ročníku je zbrusu nová mobilní aplikace Jizerská padesátka, která bude na příslušných platformách ke stažení od 5. února. V ní uživatelé - závodníci i diváci - najdou kompletní infoservis týkající se závodu. Počínaje možností navigace až ke startu, informacemi o veřejné dopravě, aktuálními výsledky a fotografiemi konče.

Přenos na "dvojce"

Program Jizerské padesátky odstartuje tradičně již v pátek doprovodnými závody, nedělní padesátku pak v přímém přenosu rovněž tradičně přinese Česká televize, jejíž signál poletí i do zahraničí. „Jde možná o nejobtížnější přenos, který v zimní sezóně děláme. Na přípravě se podílí sedmdesát lidí, na místě budou tři přenosové vozy, vrtulník i letadlo v letové hladině 10 000 metrů," nastínil ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

S ohledem na časovou kolizi s olympijským hokejovým zápasem českého týmu se Švýcarskem pak letošní Jizerská padesátka odstartuje o půl hodiny později - elita žen se vrhne do stopy v 9:15, muži v 9:30. Kvůli olympijskému vysílání bude přenos z Jizerských hor vysílat program ČT2 a ČT sport začne dění ze stopy vysílat paralelně po skončení utkání českých hokejistů.

Reklama

Související témata: