Hlavní obsah

Jste klauni! zuřil švédský lyžař. Terčem urážek i český funkcionář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový pohár v běžeckém lyžování sotva začal a vzduchem už víří silné emoce. Rozdmýchal je naštvaný Švéd Calle Halfvarsson, který se v nedělním stíhacím závodě na 20 kilometrů ve finské Ruce radoval ze třetího místa. Ale jen chvíli.

Foto: Profimedia.cz

Švéd Calle Halfvarsson byl po dojetí stíhacího závodu v Ruce diskvalifikován.

Článek

Krátce po dojezdu do cíle byl diskvalifikován za vyjetí z trati. S tím se ale zkušený Švéd odmítal smířit.

„Jsem zklamaný. Tohle je hrozné," komentoval verdikt jury pro norský list VG.

Před novináři ze švédského deníku Expressen už ale sáhl pro ostřejší výrazivo. Naznačil, že diskuze s jury nebyla příjemným zážitkem.

„Celou dobu se usmívali a byli spokojení se svým rozhodnutím. Člověk je tak naštvaný, že už je mu jedno jak se chová. Pro mě to jsou idioti. Radši budou mít na stupních vítězů Itala, protože si myslí, že Švédové a Norové ničí tenhle sport," rozčiloval se 33letý Seveřan s narážkou na Federica Pellegrina, který se posunul na bronzovou pozici za norskou dvojici Johannes Hösflot Klaebo, Paal Golberg.

V rozhovoru pro deník Aftonbladet označil Halfvarsson členy jury za „klauny".

Švéda zastihla nepříjemná zpráva krátce po dramatickém finiši. Jury jej potrestala za to, že se při posledním stoupání před vjezdem na stadion jednou lyží dostal mimo zónu vyznačenou smrkovými větvičkami. Nijak si přitom trať nezkrátil, nicméně předjel několik soupeřů.

„Nic jsem si nezkrátil, naopak jsem běžel delší dráhu než ostatní. Stále jsem byl ve vyznačené zóně jednou lyží," hájil se.

Zastával se ho i šéf švédského týmu Anders Byström. „Bylo nám řečeno, že ohraničení tratě bude platit jen ve sjezdech, ne ve stoupáních. Neobdrželi jsme správné informace. Sice jsme podali protest, ale nic se nezmění, protože ho posuzuje ta samá jury," zlobil se Byström.

Český ředitel závodu Michal Lamplot pro Expresen vysvětlil, že bývá povoleno překračovat vyznačení trati větvičkami, naopak bývá zakázáno překračovat linii vyznačenou umělohmotnými trojhrany. Jenže v tomto případě podle jeho vysvětlení nebylo povoleno vyjíždět ani za jehličnaté větve.

„Calle vás nazval idioty, kteří chtějí dostat na stupně vítězů Itala. Co na to říkáte?" ptal se Lamplota napřímo list VG.

„To nebudu komentovat. Chápu, že je Calle frustrovaný, ale měl by chápat, že pro nás to není žádná zábava někoho diskvalifikovat. Ale musíme prostě jednat podle pravidel," odpověděl Lamplot.

Halfvarsson přišel kvůli diskvalifikaci nejen o body do světového poháru ale v přepočtu také o zhruba 175 tisíc Kč, což je součet prize money od FIS za třetí místo a prémie od švédského svazu.

Reklama

Související témata: