Hlavní obsah

Jubilejní triumf! Ledecká vítězí, ruská kometa padla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snowboardistka Ester Ledecká suverénně ovládla paralelní obří slalom Světového poháru v Cortině d'Ampezzo. Na prkně si připsala dvacátý triumf v seriálu. Ve finále to měla ulehčené, její soupeřka - osmnáctiletá Sofia Nadyršinová z Ruska - záhy upadla.

Foto: Miha Matavz/FIS

Ester Ledecká v akci při SP ve snowboardingu.

Článek

"Skvělý svah, parádní práce organizátorů i mého týmu, díky všem. I mamce, která je tu taky," radovala se Ledecká v cíli.

Závodu od počátku jasně dominovala. Skvěle začala už v kvalifikaci. V součtu dvou jízd byla rychlejší o čtyři vteřiny než druhá ruská kometa.

V modrých brankách byla olympijská vítězka Ledecká rychlejší než Nadyršinová o 2,18 vteřiny a v červených ruskou jezdkyni porazila o 1,83.

Šanci na 20. triumf měla už ve čtvrtek v Carezze, kde se vrátila do elitního seriálu na snowboardu po roční pauze, ale po pádu ve finále skončila druhá.

V osmifinále dnes lehce vyřadila další Rusku Milenu Bykovovou, ve čtvrtfinále si poradila s Japonkou Tomokou Takeučiovou, v semifinále s Italkou Nadyou Ochnerovou. Zvládla i finále.

Nadyršinová, letošní mistryně světa v paralelním slalomu, se zprvu držela, ale před polovinou trati jízdu nezvládla a spadla. Ledecká dojela do cíle sama, jednou lehce  chybovala, ale po projetí cílem zvedla ruku a usmála se do kamery.

Ve Světovém poháru už má Ledecká na kontě 22 vavřínů. Vedle snowboardu patří ke špičce i na lyžích a v elitním seriálu dokázala ovládnout jeden sjezd a jeden superobří slalom.

Do vyřazovacích jízd v Cortině nepostoupila překvapivě vedoucí žena SP Němka Ramona Hofmeisterová, která po chybě v druhém kole skončila až pětadvacátá. Hned za ní se umístila Češka Zuzana Maděrová. Už po první jízdě skončili Adam Počinek a Viktor Brůžek.

SP v alpském snowboardingu v Cortině d'Ampezzo (Itálie) - paralelní obří slalom:
Muži:
1. Caviezel (Švýc.)
2. I Sang-ho (Korea)
3. Fischnaller (It.)
...
59. Brůžek
Počinek (oba ČR) nedokončil.
Průběžné pořadí SP (po 4 z 11 závodů):
1. I Sang-ho 300 b.
2. Baumeister 210
3. Loginov (Rus.) 177
Ženy:
1. Ledecká (ČR)
2. Nadyršinová (Rus.)
3. Jennyová (Švýc.)
...
26. Maděrová (ČR)
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů):
1. Ulbingová (Rak.) 226
2. Hofmeisterová (Něm.) 196
3. Nadyršinová 191
4. Ledecká 180
...
40. Maděrová 5
Přehled českých lyžařů a snowboardistů s nejvíce výhrami ve Světovém poháru:
22 - Ester Ledecká (snowboarding - 20, sjezdové lyžování 2),
19 - Kateřina Neumannová (běh na lyžích),
18 - Lukáš Bauer (běh na lyžích), Eva Samková (snowboarding),
15 - Tomáš Kraus (skikros),
10 - Pavel Ploc (skoky na lyžích),
8 - Květa Jeriová (běh na lyžích),
6 - Jakub Janda (skoky na lyžích),
5 - Roman Koudelka (skoky na lyžích).

Reklama

Související témata: