Hlavní obsah

Kanadští lyžaři řádili v Jižním Tyrolsku po vanilkových rohlíčcích z Česka

Val Gardena

Kanadští lyžaři vzali během víkendu závody světového poháru v Jižním Tyrolsku drtivou ofenzivou. Jedno vítězství, jedno druhé místo a celkem pět umístění v nejlepší desítce. Skvostné bylo vystoupení borců, z nichž vyčníval především Erik Guay a Jan Hudec, dvaatřicetiletý rodák ze Šumperka.

Foto: Max Rossi, Reuters

Jan Hudec.

Článek

V pátečním super-G ve Val Gardeně dojel na skvělém druhém místě, v sobotu přidal deváté místo ve sjezdu na téže sjezdovce. Do nedělního obřího slalomu v Alta Badii už nenastoupil. „Tři Kanaďané při sjezdu v první desítce, to je drsné," culil se spokojeně Hudec.

Proč se borcům ze země javorového listu v Jižním Tyrolsku tolik dařilo? „Dorazila za mnou přítelkyně a dovezla mi cukroví pro celý náš tým. A mělo skvělý efekt. Zafungovalo parádně. Hlavně na sjezd je perfektní se nacpat," řehnil se dobře naložený Hudec. „Kanaďané sice cukroví znají, ale jen trochu. Nikdo ho neumím udělat stejně dobře a pořádně jako Češi."

Během nadcházejících vánočních svátků se musí mít na pozoru. „Přestože energický výdej je velký, při stravování musím být opatrný. Cukroví je pokaždé tuna. Miluju vanilkové rohlíčky. A také linecké cukroví. Přítelkyně dovezla do Val Gardeny pro tým patnáct balíčků, každý s třiceti kousky. Po všech se jen zaprášilo. Většina kluků cukroví sežrala během chvíle. Omlouvám se za ten výraz, ale to nejde jinak popsat," vyprávěl upřímně borec, který si ve Val Gardeně připsal páté umístění na stupních vítězů ve světovém poháru.

Na Hané si dáme svíčkovou

„Jan Honza Hudek," představoval hlasatel druhého muže pořadí pátečního super-G, který v minulosti ve stejné disciplíně bral druhou pozici v Crans Montaně, dvakrát ovládl sjezd a jednou v něm byl třetí a ve sjezdu roku 2007 získal na mistrovství světa stříbro pro Kanadu.

Během nadcházejících svátků se však chystá vyrazit do rodné země. „Mám tři dny volno, než se zapojím do přípravy na Bormio. Vždy jsem na Vánoce v Evropě, protože na přesuny do Kanady není dost času. Přítelkyně je z Olomouce, takže vyrazíme na otočku domů. Na Hané si dáme svíčkovou, v Šumperku u mých příbuzných zase řízek," plánoval Hudec.

V Česku má rodinné příbuzenstvo. „Strýčky a bratrance. Když su v Šumperku, zavolám pokaždé i Ondřeji Bankovi, který reprezentuje na svazích Čechy," hlásil s nezaměnitelným moravským dialektem. „Jsme jako bráchové. Na závodech na pivo moc nechodíme, protože je strašný kalup a není moc času. Ale po sezóně na oběd nebo pivo do pubu zajdeme," popisoval náplň volných dnů Hudec, jehož rodiče emigrovali, když ještě synovi nebyl ani rok.

„Na pořádné pití nikdy není čas. Dáme si pár piv, normálka. Ale na oslavu našich výsledků ve Val Gardeně jsme pili pořádně," řehnil se Hudec.

Reklama