Hlavní obsah

Kdo stojí Ledecké v cestě? Talentovaná Ruska i německá motorkářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co závod Světového poháru, to v této sezoně jiná vítězka. I to svědčí o vyrovnanosti světové špičky v alpském snowboardingu. Kdo jsou dívky, které se pokusí co nejvíce znepříjemnit cestu Ester Ledecké za obhajobou olympijského zlata?

Foto: Hnilica olympijskytym.cz/Ondřej, ČTK

Ester Ledecká při tréninku na paralelní obří slalom na sjezdovce v Čang-ťia-kchou.

Článek

Daniela Ulbingová, Rakousko, 23 let

Přes své mládí už s Ledeckou svedla pěknou řádku soubojů, však ve Světovém poháru jezdí od svých šestnácti let. Poslední cenný skalp si připsala na prosincovém Světovém poháru v Carezze, byť ji k němu česká hvězda pomohla finálovým pádem. Střetly se i před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, kdy si Rakušanka v osmifinále musela poradit i s veverkou, která jí přeběhla přes trať. Ta ji ale nezastavila, to se povedlo až o kolo dál Ledecké při její spanilé jízdě za olympijským triumfem. V aktuální sezoně má Rakušanka zřejmě životní formu, po Novém roce triumfovala v Bad Gasteinu a je vedoucí ženou Světového poháru, byť Ledecká v něm tuto zimu závodila pouze dvakrát.

Foto: Instagram @danielaulbing

Daniela Ulbingová.

Sofia Nadyršinová, Rusko, 18 let 

Foto: @EmbassyofRussia, Twitter

Sofia Nadyršinová z Ruska.

Vycházející hvězdička, která při neúčasti Ledecké ovládla loňský světový šampionát v paralelním slalomu, v olympijském obřím slalomu brala stříbro. Z juniorských mistrovství světa má čtyři zlata, v sedmnácti se stala nejmladší vítězkou ve Světovém poháru. Mohutná Ruska pochází z ostrova Sachalin, kde dálkově studuje. „Moskva je od nás osm hodin letu, rodiče už vídám málokdy," přiznává. V prosinci vyhrála domácí Světový pohár v Bannoye a je vedoucí ženou v disciplíně obří slalom, ale mezi dospělou špičkou má nevyrovnané výsledky. V kvalifikacích i vyřazovacích jízdách zatím na českou hvězdu ztrácí, ale i ruská média ji označuji za „naši velkou snowboardovou naději."

Ramona Theresia Hofmeisterová, Německo, 25 let 

Foto: @dw_sports, Twitter

Ramona Theresia Hofmeisterová z Německa.

V Pchjongčchangu před čtyřmi lety byla bronzová, teď by chtěla aspoň o stupínek výše. Snowboardistka z německého Bad Reichenhallu přezdívaná Mona miluje adrenalin při motokrosu či sjezdech na horském kole, ale nejjistěji se cítí na snowboardu. Však na něm jezdí po vzoru své sestry od čtyř let, ve Světovém poháru závodí už od roku 2014. Prošla si i několika zraněními, naposledy před třemi lety jí po pádu museli operovat rameno. K úspěchům jí má pomáhat i rituál, kdy si vždy před jízdou zaklepe na svou růžovou helmu. Vloni získala velký křišťálový glóbus, jehož majitelkou se stala po čtyřech sezonách, kdy si ho přivlastnila Ledecká.

Reklama

Související témata: