Hlavní obsah

Kilde i se zlomeninou v zápěstí zopakoval loňský triumf v Kitzbühelu

Norský favorit Aleksander Aamodt Kilde vyhrál i s poraněnou rukou stejně jako loni sjezd v Kitzbühelu. Sedmý triumf v sezoně Světového poháru a pátý v královské rychlostní disciplíně vybojoval s výrazným náskokem 67 setin sekundy před francouzským veteránem Johanem Clareym, kterému opět uniklo první vítězství v kariéře.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Nor Aleksander Aamodt Kilde při jízdě.

Článek

Třetí skončil Američan Travis Ganong s odstupem 95 setin. Rakušan Vincent Kriechmayr, který vyhrál v pátek první sjezd na Hahnenkammu, byl pátý. Šestnáctým místem se rozloučil s lyžováním olympijský vítěz a mistr světa Švýcar Beat Feuz, který si do Kitzbühelu naplánoval poslední závod kariéry.

Kilde si dojel pro dvacáté vítězství ve Světovém poháru dva dny poté, co si v závěrečném tréninku zlomil zápěstní kůstku. Spravil si chuť po pátečním závodu, v němž v závěru chyboval a obsadil až 16. místo. "Dneska jsem se cítil dobře a nic mě nebolelo. Je to jen trochu náročné na hlavu," uvedl třicetiletý Nor.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Kanaďan Cameron Alexander reagující na průběh závodu.

Navzdory noční sněhové nadílce se organizátorům povedlo upravit trať tak, že ji nemuseli zkrátit. Závod se jel za sněžení a zhoršené viditelnosti. "V tom počasí to bylo obtížné," připustil Kilde, který startoval s číslem 14.

S dvanáctkou jel Clarey a jen chvíli mohl živit naději na premiérový triumf ve Světovém poháru, který by vybojoval ve 42 letech a 14 dnech jako nejstarší lyžař v historii.

Náročný závod vynechal lídr celkového pořadí Světového poháru Marco Odermatt, který v pátek málem upadl. Švýcarský univerzál má stále před druhým Kildem komfortní náskok 225 bodů. V hodnocení sjezdu zvýšil Nor své vedení na 156 bodů před Kriechmayrem.

Reklama