Hlavní obsah

Klasická Jizerská 50 se vrací! Organizátoři znovu počítají s hobíky

Dobrá zpráva pro amatérské běžce na lyžích před blížící se Jizerskou 50! Zatímco loňského ročníku slavného běhu napříč Jizerskými horami se mohli kvůli epidemii koronaviru zúčastnit jen profesionálové, letos organizátoři počítají i s hobíky.

Foto: Raul

Start Jizerské 50.

Článek

„Za aktuálních podmínek by bylo možné závod uspořádat v podobě, která se velmi přibližuje té, kterou všichni známe ještě z roku 2020," říká Petr Lešek z pořádající agentury Raul, která v současné době jedná o podmínkách s ministerstvem zdravotnictví. Všechny varianty však počítají s hobby běžci, kteří mohli před rokem absolvovat nejslavnější český závod jen ve virtuální podobě.

Současné podmínky umožňují start až tisíce laufařů v rámci jedné startovní vlny, kterých je na závodu tradičně osm. Na start na bedřichovský stadion se mohou postavit pouze běžci s platným certifikátem o očkování nebo prodělání nemoci během posledního půlroku či splňují jednu z výjimek.

Foto: Raul

Jizerská 50 bude letos i pro hobíky.

„Zdraví a bezpečnost všech účastníků i organizátorů je pro nás na prvním místě, proto jsme připraveni všechna opatření dodržovat do nejmenšího detailu. Jizerská 50 bude bezpečným závodem pro všechny zúčastněné a budeme se striktně řídit pravidly, která budou aktuálně platné. Jsme připraveni i na variantu závodu ve vlnách s menším počtem závodníků," přiznává Petr Lešek.

Foto: Raul

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser (vlevo).

Organizátoři se mimo jiné inspirují italským modelem slavné Marcialongy, která se uskuteční na konci ledna i s hobby běžci. V Itálii se přitom denní nákaza pohybuje okolo 200 tisíc nakažených.

„Když je možné v Itálii uspořádat tak velký závod, jakým Marcialonga je, nepochybujeme o tom, že rozumný a bezpečný model zrealizujeme také v České republice pro Jizerskou 50. Současnou situaci s omikronem pečlivě sledujeme a nic nepodceňujeme. Jednáme s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem o možných scénářích uspořádání ČEZ Jizerské 50. Ten tyto detailně připravené podklady konzultuje se zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR, konkrétně s ministrem Vlastimilem Válkem," vysvětluje Lešek.

Do startu 55. ročníku Jizerské 50 zbývá necelý měsíc. Hlavní závod je na programu v neděli 13. února.

Reklama