Hlavní obsah

Klasickou třicítku na MS vyhrála Kuitunenová, Rajdlová jedenáctá

SAPPORO

Česká běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová dosáhla životního úspěchu na mistrovství světa díky jedenáctému místu, které v sobotu v Sapporu obsadila v závodu na 30 km klasickou technikou. Závěrečnou ženskou disciplínu vyhrála vedoucí žena Světového poháru Virpi Kuitunenová z Finska a získala třetí titul na šampionátu.

Článek

V cíli závodu s hromadným startem porazila o 6,9 sekundy Kristin Steiraovou, bronz překvapivě vybojovala další Norka Therese Johaugová. Rajdlová byla dosud na MS nejlépe dvacátá na klasické desítce v roce 2001 a volné třicítce před třemi lety ve Val di Fiemme.

"Konečně jsem ukázala, že umím lyžovat. Každé umístění do patnáctého místa jsem už před startem považovala za skvělé," řekla spokojená Rajdlová novinářům. Druhá česká lyžařka na startu Ivana Janečková doběhla jednadvacátá.

Rajdlová držela kontakt

V úvodu závodu se v čele pohybovala početná skupinka, v níž byla v popředí často vidět i Rajdlová. Osmadvacetiletá lyžařka udržela kontakt s absolutním čelem třináct kilometrů. Pak zaútočily Norky Steiraová a pouze osmnáctiletá Johaugová, které roztrhaly pole.

Jejich tempo dokázala akceptovat jen Kuitunenová, naopak až do druhé desítky klesla obhájkyně titulu Marit Björgenová z Norska. Ta se nakonec vzchopila a doběhla devátá. "Držela jsem si své tempo a nemusela za nikým cupitat. Vyloženě jsem se nehnala. První kolo nebylo tak rychlé. Nenervovala jsem se tím, zda mě soupeřky předjedou nebo ne," uvedla ke své taktice Rajdlová, která si pochvalovala velmi dobře připravené lyže.

Dlouho běžela ve dvojici s Němkou Evi Sachenbacherovou-Stehleovou, která se vezla za ní. "Vyhovovalo mi to. Evi mi říkala, že mám rychlejší lyže a já aspoň nemusela brzdit," řekla Rajdlová. V čele závodu se po dvou třetinách osamostatnilo norsko-finské duo Steiraová, Kuitunenová, které uteklo mladé Johaugové.

Ta statečně hájila bronzovou pozici před další finskou hrdinkou ze štafety Ainou Kaisou Saarinenovou, jež se jí sice přiblížila na rozdíl osmi sekund, ale nedostihla ji. V závěru už Finka marný boj o medaili vzdala a Johaugová se radovala z nečekaného úspěchu. Dosud se zúčastnila jen dvou závodů Světového poháru, v lednu skončila osmá na klasické desítce v estonském Otepää.

Rozhodnutí v závěru

O zlatu se rozhodovalo až v samotném závěru. V posledním stoupání se o trhák pokusila Steiraová, ale finská favoritka její nástup zachytila. Vzápětí využila své síly v běhu soupaž a poodjela. V cílové rovince tak bylo rozhodnuto a Kuitunenová získala v Sapporu první individuální titul. Zatím měla zlato ze sprintu dvojic a štafety.

Rajdlová dlouho bojovala o umístění v první desítce. Osm kilometrů před cílem ji však předstihla Björgenová a v závěru jí ujela i Sachenbacherová-Stehleová. "Zkoušela jsem za ní ještě jet, ale závod byl hodně těžký. Ale potěšilo mě, že jsem schopna jet klasiku stejně jako Björgenová," prohlásila Rajdlová.

Janečková byla spokojena

Také Janečková byla se svým výkonem spokojena, neboť před mistrovstvím světa vůbec neuvažovala o tom, že by startovala v nejdelším závodě. "Trať byla hodně těžká, hlavně osm průjezdů stadionem bylo hodně náročných na psychiku. Po polovině na mě přišla krize, kterou mi pomohla překonat jízda za Ruskou Čekalevovou," řekla Janečková.

Vítězné Kuitunenové vyšla dokonale taktika. "Nechtěla jsem udávat sama tempo, ale chtěla jsem mít bezprostřední kontrolu o dění na špici. V závěru jsem raději vsadila na dlouhý finiš. Připadám si tu trochu jako Marit Börgenová před dvěma lety," uvedla trojnásobná mistryně světa na adresu norské rivalka, která vybojovala v Oberstdorfu rovněž tři tituly a navíc ve stejných disciplínách.

Výsledky:
1. Kuitunenová (Fin.) 1:29:47,1, 2. Steiraová -6,9, 3. Johaugová (obě Nor.) -1:22,8, 4. Saarinenová (Fin.) -1:43,0, 5. Majdičová (Slovin.) -2:17,4, 6. Šmigunová (Est.) -2:32,3, 7. Něsterenková (Ukr.) -2:50,8, 8. Zavjalovová (Rus.) -3:07,0, 9. Björgenová (Nor.) -3:27,9, 10. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -3:44,4, 11. Rajdlová -3:55,3, ...21. Janečková (obě ČR) -7:37,4.

Reklama

Související témata: