Hlavní obsah

Konec legendy. Brzy se rozloučí jeden z nejúspěšnějších lyžařů historie

Dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa ve sjezdovém lyžování Aksel Lund Svindal ukončí po únorovém mistrovství světa v Aare kariéru. Šestatřicetiletý Nor to oznámil na večírku v Kitzbühelu, kde ho problémy s kolenem nepustily na start klasického sjezdu a superobřího slalomu.

Foto: Marco Tacca, ČTK/AP

Norský lyžař Aksel Lund Svindal chce po únorovém MS ukončit kariéru.

Článek

"Závody na šampionátu budou moje poslední," řekl Svindal podle rakouských médií a od přítomných hostů si vysloužil ovace ve stoje. Potíže s kolenem ho trápí od roku 2016, kdy si ho vážně zranil při ošklivém pádu právě při sjezdu v Kitzbühelu.

Jako poslední cíl kariéry si pětinásobný mistr světa vytyčil zisk další zlaté medaile. "Nejdůležitější pro mě teď osobně je, abych se mohl v Aare postavit na start s šancí na výhru. To je cíl. Proto teď musím trochu taktizovat," řekl už v pátek, když jako divák sledoval z cílového prostoru sjezd.

Svindal je jedním z nejúspěšnějších sjezdařů v historii. Ve sbírce má vedle dvou zlatých olympijských medailí i stříbro a bronz a z MS vedle pěti nejcennějších kovů ještě stříbro a dva bronzy. Dvakrát vyhrál celkové hodnocení Světového poháru, navíc má devět malých křišťálových globů za triumfy ve sjezdu, super-G, obřím slalomu a kombinaci. Ve Světovém poháru vyhrál 36 závodů, osmdesátkrát stanul na stupních vítězů.

Reklama

Související témata: