Hlavní obsah

Koudelka a za ním mládež. Skokani zatím družstvo nesloží, budou se otrkávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman Koudelka coby jasná jednička a za ním skokanská školka. Tak se dá s nadsázkou popsat složení reprezentačního družstva pod vedením Slovince Vasji Bajce. Po koncích kariér Viktora Poláška a Čestmíra Kožíška je totiž součtem individuálních startů mladých českých skokanů ve Světovém poháru nula.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka, jasná jednička českého týmu.

Článek

Generační obměna, omlazení. Tak charakterizuje Bajc proces, kdy se vedle Koudelky budou rozkoukávat Radek Rýdl, František Lejsek a Kryštof Hauser. „Roman je pro ně vzor, od něj se nemůžou naučit nic špatného,“ říká Bajc. Otrkávat se budou postupně.

A tak si čeští fanoušci budou muset zvykat na mnohem méně početné zastoupení ve Světovém poháru.

„Na první závod sezony ve Wisle (5. a 6. 11.) pojedou dva kluci, do finské Ruky pak jen Roman, protože nechceme mladé tlačit do větrných závodů,“ plánuje Bajc, že kvótu tří skokanů zatím naplno nevyužije. „Mladí potřebují čas a zkušenosti,“ hlásí zkušený kouč.

V reprezentaci není olympionik z Pekingu a syn leteckého mistra světa Filip Sakala. „Požádal, že chce mít svůj tým, dali jsme tomu šanci, ale ukázalo se, že nejde správnou cestou. Pak mohl skákat na Kontinentálním poháru v Klingenthalu, ale odmítl,“ krčil Bajc rameny.

Je šance, že Češi obsadí závod čtyřčlenných družstev aspoň na mistrovství světa v Planici? „Ještě nevíme. Když nebude šance bojovat o elitní osmičku, nemá to smysl,“ avizuje trenér.

Mezinárodní federace FIS bude v nové sezoně testovat závod dvojic, aby se mohlo účastnit více zemí, z čehož by mohli těžit i Češi. „A věřím, že budeme silní v mixech. Vždy jsme potřebovaly ženy, ty teď máme,“ doplňuje šéf skokanského úseku Jakub Janda.

Reklama

Související témata: