Hlavní obsah

Koudelkův plán na můstku? Těšit se jako jeho děti na čokoládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parťáci kolem něj se střídají, stálice českého skoku na lyžích Roman Koudelka zůstává. I po loňské operaci kolene je plný energie a má vysněný plán, kde by chtěl svoji úspěšnou kariéru zakončit. Prozradil ho v podcastu Mixzóna.

Roman Koudelka v podcastu Mixzóna.Video: Sport.cz

 
Článek

Poté, co se rozloučili se skokanským světem Viktor Polášek i Čestmír Kožíšek, jsou Koudelkovi tréninkoví parťáci o víc než deset let mladší. A mají tak jedinečnou možnost na vlastní oči sledovat, co dostalo 33letého skokana z Lomnice nad Popelkou mezi elitu, kde se mu povedlo vyhrát pět závodů Světového poháru.

A Koudelka si zase od mladších chce brát elán. „Potřebuju adrenalin a nervozitu, snažím se vybavit pocity, když jsem před šestnácti lety ve Světovém poháru začínal,“ popisuje.

Inspiraci mu dodávají i jeho synové šestiletý Karel a dvouletý Adam. „Potřebuju se zase těšit na závody jako malé dítě. S přibývajícím věkem je to složitější, ale jak mám doma dvě malé děti, dokážu se vžít do pocitu, kdy čokoládu opravu chtějí, prosí o ni a pak jsou nadšeni,“ směje se.

Rodina má na jeho kariéru vůbec blahodárný vliv, nebýt manželky Andrey, už čtyři roky by se tituloval jako bývalý závodník. „Tehdy jsem byl rozhodnutý skončit. Ale říkala, že by to byla velká škoda, neměl bych to vzdávat, a ještě na dobré výsledky mám. Tak jsem ji poslechl,“ popisuje manželskou konverzaci, která vyústila v pokračování kariéry.

„Strašně jí děkuju, že mě u sportu udržela, i když pak říkala, že se bála, že kdyby se mi nedařilo, bude za to moct ona. Naštěstí hned další sezona byla povedená,“ vzpomíná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Koudelka ve studiu podcastu Mixzóna.

Nezbytnou součástí života skokana na lyžích je i držení váhy, ostatně psychická náročnost neustálého hubnutí byla jednou z příčin brzkého konce bývalého juniorského mistra světa Poláška.

„Hodně lidí si myslí, že já s váhou problémy nemám. Ale je to díky tomu, že jsem si odmalička nastavil, že když chci něco dokázat, musím se snažit celý rok. Někteří skokani po sezoně přiberou pět šest kilo, já maximálně dvě a pak to není tak těžké,“ vysvětluje.¨

Dostal se na limit

Během loňské rehabilitace s kolenem, kdy nemohl trénovat, si ale také prožil muka. „To se váha držela strašně těžko. Jak se nehýbete, musíte si dávat obrovský pozor na stravu a už jsem byl i na limitu, kdy jsem ani neměl sílu si hrát s dětma,“ přiznává Koudelka.

Věří, že se ještě dočká vrcholného závodu na českém území? Proč už se nedívá na ženské skoky skrz prsty? A vyrazili synové v jeho skokanských stopách? O tom všem mluvil v podcastu Mixzóna.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: