Hlavní obsah

Královna svahů se do Česka vrátí po osmi letech. Vstupenky jdou na dračku

Praha

Návrat na místo činu. Už jen pár týdnů dělí české fanoušky lyžování od okamžiků, kdy budou míž šanci sledovat královnu alpských disciplín Mikaelu Shiffrinovou na svazích ve Špindlerově Mlýně. Třiadvacetiletá Američanka v probíhající sezóně brala ze sedmnácti startů deset vítězství, dvakrát byla druhá, jednou třetí. Jejím nejhorším výsledkem je devátá příčka ze sjezdu v úvodním podniku SP v Lake Louise. I proto kromě celkového pořadí vede i klasifikaci slalomu, obřího slalomu a super-G.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Mikaela Shiffrinová se raduje po obřím slalomu v Kronplatzu.

Článek

„Je skvělé, že do Špindlerova Mlýna zamíří opravdu skvělé lyžařky. Včetně Mikaely Shiffrinové, která shodou okolností před osmi lety oslavila právě zde své šestnácté narozeniny a hlavně si připsala první start v rámci Světového poháru," láká fanoušky šéf organizačního výboru celé akce Max Gottfried na obří slalom a slalom, které se uskuteční ve Špindlerově Mlýně 8. a 9. března.

Na startu pochopitelně nebude chybět ani dvojnásobná olympijská vítězka a nejlepší sportovkyně minulého roku v Česku Ester Ledecká, která je dalším obřím lákadlem pro fanoušky. „První vlna prodeje vstupenek dopadla skvěle, na základě zájmu jsme například dodatečně zvětšovali kapacitu tribun v cílovém prostoru o dalších šest set míst. Zájem je nicméně o lístky napříč kategoriemi, kulisa bude dozajista perfektní," těší zkušeného manažera.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati sjezdu v italském středisku Cortina D'Ampezzo.

Skutečným oříškem bude řešení logistických záležitostí. „S dlouhým předstihem samozřejmě řešíme ubytování pro lyžařky, jejich týmy a v neposlední řadě skladovací prostory. Ti nejlepší si toho jednoduše vozí nejvíce. Péči však od nás všechny závodnice dostanou stejnou. Chceme, aby na Světový pohár ve Špindlerově Mlýně vzpomínaly jako na krásnou akci, ve výjimečném prostředí a s profesionální péčí organizátorů," říká Gottfried.

„Přestože do akce zbývají ještě dva měsíce, vstupujeme do poslední fáze příprav. V plném běhu je komunikace s jednotlivými týmy i Mezinárodní lyžařskou federací. Úplné finále nastane od 25. února, kdy postupně začneme ve Špindlerově Mlýně budovat zázemí pro samotný závodní víkend," nechává Gottfried nahlédnout do zákulisí příprav.

Foto: Marco Tacca, ČTK/AP

Američanka Mikaela Shiffrinová při slalomu v Semmeringu.

Právě zástupci Mezinárodní lyžařské federace jsou pravidelným návštěvníkem ve Špindlerově Mlýně. „Zásadní kontrola proběhla již na jaře loňského roku, absolvovali jsme ji bez problémů, a dokonce s pochvalou. Následoval kongres FIS v Curychu, kde jsme představili kompletní strategii a organizaci závodu, na konci února nás pak čeká velmi důležitá ´snow control´ směrem k zajištění samotné sjezdovky. My nechceme jen dodržet nastavené mantinely, chceme zorganizovat skvělý závod, který ocení fanoušci, partneři i samotní závodníci," říká Gottfried

Se svým týmem přes veškeré detailní přípravy bude vzývat také štěstí. „U venkovních eventů vždy hraje velkou roli počasí, u zimních sportů pak tato pravda platí dvojnásobně. Aktuální sněhová předpověď je optimistická, což je velmi důležité. Prakticky žádný lyžařský závod světového významu se neobejde bez umělého sněhu, protože ten jednoduše vydrží více než sníh přírodní, nicméně pravý sníh je vždy vítán."

Reklama