Hlavní obsah

Krýzl má nového kouče a lepší zrak. Hezkou holku už pozná na sto metrů

Michal OsobaPrávo

Nový kouč a lepší zrak by Kryštofu Krýzlovi měli pomoci se pravidelněji objevovat na bodovaných místech ve Světovém poháru. Minulou sezónu se do elitní třicítky prosadil jen třikrát, a tak se osmadvacetiletý slalomář rozhodl pro změny.

Foto: Ivana Roháčková

Slalomář Kryštof Krýzl udělal před novou sezónou řadu změn.

Článek

Šest let se připravoval pod vedením osobního kouče Petra Lajkeba, jenž je nově trenérem ženské reprezentace. „Chtěl jsem zkusit něco jiného, tak jsme se domluvili a každý šel svou cestou,“ vysvětluje Krýzl.

S italským trenérem

Nově se dohodl s Italem Danielem Fahrnerem, jenž koučuje skupinu slalomářů. „Nejlepší z nich je Patrick Thaler. Vyhodili ho z mančaftu, před třemi lety s ním začal spolupracovat a teď byl čtvrtý ve svěťáku slalomářů,“ popisuje Krýzl.

Pod vedením Fahrnera absolvuje kompletní přípravu, další lyžaři se ke skupince přidávají. „Pro mě je to super sparing. Kdybych ho chtěl mít jako trenéra jen pro sebe, nebyl bych to schopen finančně zvládnout,“ přiznává.

Fahrner je především úspěšný slalomový kouč. „Učím se nové prvky, mám pocit, že to funguje. Jenže moje body nejsou ideální, budu startovat s padesátkou nebo šedesátkou, riskovat a doufat, že proniknu do druhého kola. Ale věřím, že během sezóny tam nějaký super výsledek padne,“ doufá Krýzl.

Nejprve se však představí o víkendu při prologu Světového poháru na ledovci v Söldenu (spolu s Ondřejem Bankem, Martinem Vráblíkem a Šárkou Strachovou) v obřím slalomu. V něm bude mít díky lepším FIS bodům startovní číslo okolo čtyřicítky.

Na čočky si zvyká

Krýzlovým pomocníkem by měly být i kontaktní čočky. Přes léto se totiž rozhodl navštívit oční lékařku: „Dala mi dioptrická sklíčka a já najednou říkal: To můžu takhle vidět?“ V civilu jsou teď jeho doplňkem brýle. „Už poznám na sto metrů, jestli je ta holka hezká, nebo ne. To jsem předtím nebyl vůbec schopnej,“ usmívá se.

Hlavní efekt ale přišel s čočkami na svahu. „Je to docela změna, vidím ostřeji,“ pochvaluje si. „Zkoušel jsem asi čtyři druhy čoček, občas se to tam zkroutí, člověk má potřebu mrknout. Ještě to vychytávám,“ uznává Krýzl, jenž má na obou očích okolo dvou dioptrií.

Reklama

Související témata: