Hlavní obsah

Krýzlovi od frustrace pomohla operace očí. Kdyby se něco pokazilo, je konec, věděl

Michal OsobaPrávo

Když na otázku na výhled do nové sezóny Kryštof Krýzl s lehkým úsměvem odpovídá, že uvidí, nejedná se o neurčitou frázi. Devětadvacetiletý sjezdař před sezónou absolvoval operaci očí, která by mu měla vydatně pomoct i na svazích při závodech Světového poháru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sjezdař Kryštof Krýzl se před zahájením nové sezóny obejde bez brýlí i čoček.

Článek

O tom, že jeho zrak není zcela v pořádku, se dozvěděl už před minulou zimou u oční lékařky, která mu doporučila kontaktní čočky „Už poznám na sto metrů, jestli je holka hezká, nebo ne, to jsem předtím nebyl vůbec schopnej,“ liboval si před rokem. Jenže co fungovalo v běžném životě na ulici, se neosvědčilo na zasněžených kopcích. Čočky Krýzlovi neseděly.

„Stalo se třeba na mistrovství světa ve slalomu, že se mi levá čočka na startu přetočila a na to oko jsem neviděl. Byl jsem z toho frustrovaný,“ přiznává osmý muž slalomu z MS 2009. Na konec sezóny tak čočky zase vyřadil ze svého lyžařského vybavení a dokázal se v SP vrátit na bodované pozice.

Viděl na 40 procent

Přes léto se po chvíli váhání rozhodl pro radikálnější krok, ve Zlíně u doktora Pavla Stodůlky podstoupil zákrok, i když mu původně lékaři operaci nedoporučovali. „Ale bylo to na hraně omezení sportu, při čtení řádek jsem viděl na 40 procent. Pak mi udělali hodně testů, přeměřili rohovku, jestli je dost silná a šlo se na to,“ popisuje ve stručnosti předoperační přípravy.

Je jasné, že k citlivému zákroku vzhlížel s obavami. „Oči jsou zásadní, kdyby se něco pokazilo, tak je konec,“ uvědomoval si. „Kdybych nesportoval, na operaci bych nešel, ale myslím, že to je dobré,“ opatrně si pochvaluje před víkendovým startem sezóny v Söldenu, kde se Krýzl v obřím slalomu představí spolu s Adamem Kotzmannem, Kateřinou Pauláthovou a debutující Pavlou Klicnarovou.

„Když tam člověk zajede, psychicky mu to ohromně pomůže, ale nemyslím, že by byl pro další vývoj sezóny nějak extrémně důležitý,“ říká Krýzl o tradičním prologu sezóny na rakouském ledovci.

Reklama

Související témata: