Hlavní obsah

Kuitunenová vyhrála podruhé Tour de Ski

VAL DI FIEMME

Finská běžkyně na lyžích Virpi Kuitunenová vyhrála podruhé v kariéře seriál Tour de Ski. V posledním závodě volnou technikou ve Val di Fiemme se závěrečným náročným stoupáním do sjezdovky Alpe Cermis dnes uhájila průběžné vedení těsně před krajankou Aino Kaisou Saarinenovou, třetí skončila Slovinka Petra Majdičová. Jediná česká běžkyně Kamila Rajdlová si polepšila o pět pozic a obsadila celkové 22. místo.

Článek

Kuitunenová vyhrála i premiérový ročník prestižní série v sezoně 2006/07, vloni skončila druhá, když ji právě v prudkém výběhu těsně před cílem předstihla Švédka Charlotte Kallaová. Také dnes se zdálo, že se Kuitunenové stane poslední kopec osudným. Její náskok 31 sekund z počátku devítikilometrové stíhačky se totiž nedaleko před cílem rozplynul a vedoucí žena Světového poháru Saarinenová šla na okamžik i do vedení.

Tentokrát se však její největší dosavadní soupeřka Kuitunenová vzepřela. V závěrečném kilometru svoji krajanku znovu předstihla a pro prémii 85 295 eur (téměř 2,3 miliónu korun) a 400 bodů do hodnocení SP si doběhla s náskokem 7,2 sekundy.

"Ještě jednou jsem si hrábla na dno sil. Byl to nejdramatičtější závod mojí kariéry," řekla trojnásobná mistryně světa ze Sappora 2007 a majitelka bronzové olympijské medaile z Turína, kterou získala před třemi lety ve sprintu dvojic právě se Saarinenovou. Kuitunenová také dvakrát vyhrála hodnocení SP, v tomto ročníku jí zatím ani dnešní triumf na posun do čela nestačil; náskok suverénní Saarinenové ale snížila na 71 bodů a je druhá před Majdičovou.

Ta své průběžné třetí místo v Tour de Ski uhájila v poslední etapě s mankem 34 sekund a s téměř minutovou rezervou před Polkou Justynou Kowalczykovou. Absolutně nejrychlejšího času ale dosáhla teprve dvacetiletá Norka Therese Johaugová, jež byla o téměř dvě minuty rychlejší než Kuitunenová a vyšplhala se z jedenáctého až na konečné šesté místo.

Doménou finské vítězky je především klasická technika, což dokázala při Tour svými triumfy ve všech třech distančních závodech. Dnes zaběhla až 21. čas a na dálku prohrála i s Rajdlovou. Ta nakonec byla se svým výkonem spokojená. "Musím říct, že jsem to až takové nečekala," prohlásila v cíli běžkyně, která se letos vrátila po mateřské přestávce. "Zpočátku se mi nejelo dobře, ale v kopci, když už jsem chytila rytmus, tak to bylo až překvapivě v pohodě," dodala.

Tour de Ski v běhu na lyžích žen - konečné pořadí po stíhacím závodu na 9 km ve Val di Fiemme:
1. Kuitunenová 2:06:41,4 hod., 2. Saarinenová (oba Fin.) -7,2, 3. Majdičová (Slovin.) -34,5, 4. Kowalczyková (Pol.) -1:21,1, 5. Longaová (It.) -1:36,5, 6. Johaugová (Nor.) -2:20,0, 7. Haagová (Švéd.) -2:26,5, 8. Follisová (It.) -2:35,6, 9. Steiraová -2:51,8, 10. Björgenová (obě Nor.) -3:12,4, ...22. Rajdlová (ČR) -7:18,3.
Průběžné pořadí SP (15 z 33 závodů):
1. Saarinenová 978, 2. Kuitunenová 907, 3. Majdičová 893, 4. Kowalczyková 674, 5. Björgenová 607, 6. Follisová 556, ...33. Rajdlová 77.

Reklama

Související témata: