Hlavní obsah

Lyžaři byli na hraně kolapsu. Ale se Samkovou či Ledeckou už jsou na zimu zase dobře naladěni

Veronika KramlováSport.czPrávo

S velkým optimismem vstupují do další sezóny čeští lyžaři. Vedení i sami závodníci věří, že nadcházející ročník, který je olympijský, bude úspěšný. „Olympiáda bude vyvrcholením čtyřletého úsilí a my budeme spoléhat nejen na obhájkyni zlata Evu Samkovou, ale také na Ester Ledeckou a doufáme, že se prosadí i další,“ řekl Lukáš Sobotka, prezident Svazu lyžařů ČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lyžař Jan Hudec.

Článek

V nelehké situaci se před olympijskou sezónou ocitly sportovní svazy kvůli nevyplácením dotací ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Problémy se nevyhnuly ani Svazu lyžařů ČR, který byl v létě na hraně kolapsu. „Byli jsme se v situaci, kdy jsme měli finance jen do poloviny července, a to jen díky půjčce, kterou nám poskytl náš partner. Pokud by nedošlo k vyplacení dotací, dostali bychom se do insolvence,“ přiznal na čtvrteční tiskové konferenci Jakub Čeřovský, generální sekretář SLČR.

„Na přípravu před olympijskou sezónou jsme vždy dostali více peněz, abychom naše reprezentanty mohli co nejvíce podporovat,“ připomínal dřívější realitu šéf SLČR Sobotka. „Mohlo to být letos lepší, ale zvládli jsme to,“ dodal k aktuální situaci. „Snažili jsme se, aby se omezení co nejméně týkala reprezentantů,“ potvrdil Čeřovský.

Sezóna, jejímž vrcholem budou v únoru olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, už některým českým lyžařům a snowboardistům začala. Další se poprvé na start postaví na konci října a v průběhu listopadu. Vedení svazu věří, že letošní ročník bude úspěšný. „Předpokládá se, že na olympiádu zamíří přibližně sto deset reprezentantů. Z toho asi čtyřicet jich bude lyžařů. Nejvíce budeme spoléhat na obhájkyni zlata, snowboardkrosařku Evu Samkovou a lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou,“ prohlásil Sobotka.

Hudec musel na operaci

„Věřím ale, že se prosadí i další sportovci a sezónu pak budeme hodnotit v superlativech,“ přál si. Jedním z příjemných překvapení by mohl být sdruženář Tomáš Portyk, který si dosavadní průběh přípravy pochvaluje. Během letních závodů se mu podařilo v silné konkurenci Němců a Rakušanů prosadit. „Jsem spokojený. Dařilo se mi víc, než jsem očekával,“ uvedl jednadvacetiletý Portyk, který na konci září ovládl potřetí za sebou domácí šampionát, a to i se zraněním. Pár dní před závodem mu totiž praskl hrnek s vařícím čajem a popálil si nohu.

Dobrý pocit má i akrobatická lyžařka Nikol Kučerová. Tu v předchozích letech sužovaly zdravotní potíže a přípravy neprobíhaly podle jejích představ. „Letos jsem byla fit, což bylo poněkud nezvyklé. Mohla jsem pořádně testovat lyže a naplno trénovat,“ pochvalovala si osmadvacetiletá Kučerová. Ke kompletní obměně došlo u běžců na lyžích. Šéftrenérem se stal Fin Ilkka Jarva a nejzkušenější z českých reprezentantů, Martin Jakš, doufá, že je vše na dobré cestě. „Vypadá to, že nám to funguje dobře. Tak snad se dostaví i dobré výsledky,“ řekl jednatřicetiletý Jakš.

Nejméně spokojený je alpský lyžař Jan Hudec. Šestatřicetiletý závodník musel na operaci ramene. „Byla to větší překážka, než jsem čekal. Takových jsem už ale zažil hodně a vždy jsem se dokázal zvednout,“ líčil bronzový medailista z olympiády v Soči. „Teď už se cítím dobře, jen budu muset do sezóny naskočit později,“ uzavřel Hudec, který do předminulé zimy reprezentoval Kanadu.

Reklama