Hlavní obsah

Lyžařská královna dostala v Česku lekci. Teď už kvůli prohrám nebrečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu 2011 sem přijela jako nikým nepovšimnuté patnáctileté děvče. Poprvé startovala ve Světovém poháru, skončila 43., daleko od nejlepších. O 12 let později do Špindlerova Mlýna dorazila Mikaela Shiffrinová v pozici největšího sjezdařského esa současnosti, ne-li historie.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Lyžařská královna Mikaela Shiffrinová. Korunu jí nasadili po závodě na Kronplatzu.

Článek

Do Česka přijela Američanka ve čtvrtek po dvou vítězných obřích slalomech na italském Kronplatzu, na rozdíl od většiny soupeřek vynechala páteční volný trénink ve Svatém Petru.

Však to tu dobře zná, krkonošské středisko má hluboko ve svém srdci. Prokázala to, když amerického novináře opravovala a precizně vyslovovala „Špindlerův Mlýn“. O víkendu tady může zanechat ještě hlubší stopu. Pokud vyhraje sobotní (od 9.30) i nedělní slalom (9.15, oba živě na ČT sport), vyrovná Švéda Ingemara Stenmarka a jeho rekordních 86 triumfů ve Světovém poháru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mikaela Shiffrin ⛷💨 (@mikaelashiffrin)

Za tucet let prošla velkou proměnou. Tehdy si do Česka přivezla americké sebevědomí, teď už je přes množství úspěchů pokornější. „Když jsem sem přijela v roce 2011, byla jsem hodně ambiciózní,“ vybavuje si.

„A závody byly taková první lekce. Asi jsem si myslela, že vyhraju hned svůj první svěťák,“ vzpomíná. Poprvé zvítězila o necelé dva roky později, ve Špindlu se jí to pak povedlo před čtyřmi lety.

Lekcí a facek jí ale připravil sportovní i civilní život ještě spoustu. Tou nejsmutnější bylo úmrtí milovaného tatínka před třemi lety. „Tenhle moment mě změnil nejvíc. Pořád chci jezdit rychle a vyhrávat, ale když se to nepovede, tak co? Nebudu kvůli tomu brečet. Jsem vděčná za to, co prožívám, ale v životě jsou důležitější věci. Dobře to vím,“ vypráví.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Mikaela Shiffrinová míří za vítězstvím i v druhém obřím slalomu SP na Kronplatzu.

Je jí stále teprve 27 let. Stenmark i před Shiffrinovou nejúspěšnější žena Lindsey Vonnová vítězili ještě ve dvaatřiceti. Je tak pravděpodobné, že rodačka z coloradského Vailu posune rekordní statistiky do dosud nepoznaných mezí.

„Se Stenmarkem jsem se potkala jen jednou krátce na mistrovství světa. Ale jeho jméno je pro mnohé synonymem k lyžování. Pro spoustu lidí bude pořád nejlepší on, pro jiné zase Lindsey. Pro mě je čest, že jsem vůbec součástí těchto debat, nejde mi o sbírání čísel,“ ujišťuje Shiffrinová.

Reklama

Související témata: