Hlavní obsah

Zacházení s námi je urážlivé, zuří Bolšunov. Ruská hvězda má vztek kvůli vyhazovu ze SP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda běžeckého lyžování Alexandr Bolšunov stále těžce kouše vyřazení z posledních závodů Světového poháru v Drammenu, Holmenkollenu a Falunu. Týmy Ruska a Běloruska byly po invazi ruské armády na Ukrajinu až do odvolání z mezinárodních soutěžích vyloučeny.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Ještě než obě reprezentace mezinárodní federace FIS vyloučila, rozhodli se zakázat start zemím spojených s invazí sami Norové, kterým závody SP na jejich území patří. A to i s vědomím rizika, že tyto akce mohou ztratit status Světového poháru. Po vzrůstajícím tlaku se však k zákazu rozhodla i samotná FIS.

Bolšunov však má za to, že vyhazov Rusů je především dílem Norska.

„Jsme naštvaní, velmi naštvaní. Vyhodili nás Norové. Je to velmi urážlivé. Jsme jejich největší rivalové a nelíbí se nám, že je s námi takto zacházeno. Teď jsme ale zpátky v Rusku, kde máme mnoho fanoušků a velkou podporu," uvedla ruská hvězda na TikToku.

Pravdou je, že vlivné osoby norského lyžování byly od začátku vypuknutí konfliktu radikálně proti startu Rusů. Veřejně to deklarovali třeba člen FIS Vegard Ulvang či předseda norského svazu Erik Röste.

Pro vyloučení Rusů se vyslovil i celkový vítěz SP Johannes Hösflot Klaebo. „Myslím, že Klaebo byl do svého prohlášení natlačen. Doufám, že se zase spolu budeme utkávat. Že se situace ve světě uklidní a všechno bude fajn," uvedl Bolšunov.

Zároveň popřel, že by mu zákaz startů nějak ubral na motivaci. „Právě naopak," zdůraznil.

Bolšunov samozřejmě v duchu ostatních ruských sportovců mluvil mlhavě „o situaci ve světě", nikoliv o agresi své země proti slabšímu sousedovi, na jehož území umírají civilisté a velmi pravděpodobně dochází k válečným zločinům.

Severský tisk v této souvislosti připomněl, že Bolšunov je členem ruské armády a nedávno byl samotným prezidentem Vladimirem Putinem povýšen na kapitána.

Ruský lyžař také stihl pobouřit svět fotkou na Instagramu, kde byl oblečen do sovětské kombinézy s nápisem CCCP 1980. Vzhledem k tomu, že kremelský režim se nijak netají tím, že invaze na Ukrajinu zapadá do plánů na obnovení hranic Ruska v intencích někdejšího Sovětského svazu, šlo o krajně kontroverzní krok.

„Myslím si, že je to velmi nevhodné. Všichni se musíme důrazně distancovat od toho, co se teď děje na Ukrajině a proti ukrajinskému lidu," řekl Röste pro norská média. Rusův sponzor Rossignol nakonec přiměl závodníka k tomu, aby fotku smazal.

Reklama

Související témata: