Hlavní obsah

Na mistrovství na Holmenkollenu pojede jednadvacet lyžařů

PRAHA

Jednadvacet českých reprezentantů pojede na mistrovství světa v klasickém lyžování, které hostí od 23. února do 6. března proslulý areál Holmenkollen v Oslu. Hlavními medailovými želízky jsou běžci Lukáš Bauer a Martin Jakš.

Foto: Elvis Piazzi, ČTK/AP

Lukáš Bauer je největší medailovou nadějí před nadcházejícím MS v Norsku.

Článek

Běžci na lyžích mají v nominaci s Bauerem, stříbrným z předloňského šampionátu v Liberci, a Jakšem rovněž další členy bronzové olympijské štafety z Vancouveru Martina Koukala a Jiřího Magála. Ve sprintu se pokusí prosadit Dušan Kožíšek, třetí z SP v Liberci, a šestici trenéra Miroslava Petráska uzavírá novic na MS Petr Novák.

V nominaci žen jsou dvě běžkyně a Češky poprvé od roku 1987 nepostaví štafetu. Kouč Jiří Šimůnek počítá s jedničkou Evou Nývltovou a s Ivanou Janečkovou.

Zatímco běžci se od 5. února připravují ve švédském Langbergetu, jehož tratě profilem hodně připomínají Holmenkollen, dvojice běžkyň ladila formu v Krkonoších na Horních Mísečkách. O víkendu všechny čeká generálka na šampionát v rámci Světového poháru v Drammenu, kde je na pořadu klasika a volný sprint.

Skokanskou sestavu tvoří Roman Koudelka, Jakub Janda, Jan Matura, Borek Sedlák a Lukáš Hlava. Po letech ve Vikersundu se skokani sejdou tento týden v Liberci a pod Ještědem si vyzkoušejí malý můstek, na kterém MS začne. Do Osla odletí i trojice skokanek ve složení Vladěna Pustková, Michaela Doleželová a Lucie Míková.

Pětici vyšlou na mistrovství i sdruženáři a trenér Luděk Šablatura nominoval Miroslava Dvořáka, Pavla Churavého, Tomáše Slavíka, Lukáše Havránka a Aleše Vodseďálka. Světový pohár v severské kombinaci skončil měsíc před MS. Češi se připravovali od 9. února v Harrachově a 17. února odletí do Lillehammeru.

Na posledním šampionátu v Liberci se medailově prosadil jen Bauer, na své oblíbené trati 15 kilometrů klasicky získal stříbro.

Nominace na MS v klasickém lyžování
Běh na lyžích
Muži: Bauer, Jakš, Koukal, Kožíšek, Magál, Novák. Trenéři: Petrásek a Korunka.
Ženy: Nývltová, Janečková. Trenér: Šimůnek.
Skoky na lyžích
Muži: Koudelka, Janda, Matura, Hlava, Sedlák. Trenér: Jiroutek.
Ženy: Pustková, Doleželová, Míková. Trenér: Vaculík.
Severská kombinace
Dvořák, Churavý, Slavík, Havránek, Vodseďálek. Trenér: Šablatura.

Reklama

Související témata: