Hlavní obsah

Náš sport umí být brutální, ale miluju ho. Kilde po operaci, stará se o něho i hvězdná partnerka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré zprávy z nemocnice ve švýcarském Bernu. Norský sjezdař Aleksander Aamodt Kilde po těžkém pádu při sobotním závodě ve Wengenu nemá nic zlomeného, jen je pořádně potlučený. Na sociálních sítích už zveřejnil i fotografií se svou partnerkou, hvězdnou americkou sjezdařkou Mikaellou Shiffrinovou u nemocničního lůžka.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Aleksander Aamodt Kilde po pádu v posledních metrech sjezdu ve Wengenu.

Článek

Kilde spadl v rychlosti přes 140 km/h těsně před cílem na sjezdovce Lauberhorn, která je s téměř čtyřmi a půl kilometry nejdelší ve Světovém poháru. Skončil v záchranných sítích a z prvních záběrů se zdálo, že na chvíli ztratil vědomí.

Po chvíli k němu přispěchali záchranáři a norského majitele velkého křišťálového glóbu z roku 2020 transportoval vrtulník do nemocnice.

Kilde ještě večer absolvoval operaci, ale prvotní informace o otevřené zlomenině bérce se naštěstí nepotvrdily. „Měl vykloubené rameno a rozseknuté lýtko. Nemá zlomeniny, jen modřiny. Je v dobrých rukou,“ prohlásil lékař norské reprezentace Marc Jacob Strauss.

Kilde pak na sociálních sítích ukázal, že v dobrých rukou je nejen po lékařské stránce. „Stará se o mě jedinečná Mikaela Shiffrinová,“ napsal k fotce z nemocniční postele, kde se nad ním jeho přítelkyně sklání.

Nejlepší lyžařka (zřejmě nejen) současnosti se po nemoci rozhodla vynechat víkendové závody ženského Světového poháru v Zauchensee, a tak mohla být svému partnerovi nablízku.

„Díky za všechny zprávy, jsem vděčný za vaši podporu. Tenhle sport dokáže být brutální, ale pořád ho miluju,“ napsal Kilde s tím, že další informace dodá později.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Norský lyžař Aleksander Kilde je transportován ze sjezdovky.

Podporu mu vyjadřovali i soupeři či další bývalá norská hvězda Aksel Lund Svindal. Dvojnásobný olympijský vítěz, jenž po kariéře bojoval s rakovinou, ocenil i švýcarské fanoušky ve Wengenu: „Nezastavitelný Marco Odermatt vedl, tak zpívali a slavili. Ale když Aksel spadl a zasahovali lékaři, tak přerušili party a doufali, že bude v pořádku.“

Už v pátečním super-G měl ve Wengenu těžký pád Francouz Alexis Pinturault, jehož rovněž ze sjezdovky odvážel vrtulník s přetrženým vazem v koleni, jenž mu ukončil sezonu. Další bývalý vítěz Světového poháru pak zveřejnil fotku po boku své teprve před týdnem narozené dcery s popiskem: „Nejlepší lék na bolest.“

Reklama