Hlavní obsah

Největší naděje padla. Bauer byl na patnáctce až sedmý

PRAHA/OSLO

Sen o medaili ze slavného Holmenkollenu se začal rozplývat ještě daleko před cílem. Běžec na lyžích Lukáš Bauer v úterní klasické patnáctce na MS v Oslu obsadil sedmé místo a poprvé od roku 2006 se ve své elitní distanci nedostal na velké akci na stupně vítězů. Pro vítězství si famózním stylem dojel Matti Heikkinen, který vybojoval první zlato pro Finsko od dopingového skandálu na šampionátu v Lahti v roce 2001.

Foto: Tomáš Nohejl

Vyčerpaný Lukáš Bauer v cíli závodu na 15 km klasicky na MS v Oslu.

Článek

Bauer rozjel závod rozvážně a na prvním mezičase na 2,2 km byl třetí se ztrátou 4,5 sekundy na Nora Rönninga, který hnán frenetickými domácími fanoušky od začátku nasadil ďábelské tempo a v polovině závodu vedl o osm sekund před Finem Heikkinenem. Bauer projel sedmý kilometr na čtvrté pozici a bohužel se mu nedařilo zrychlovat, takže ve dvou třetinách závodu byl sedmý. Od medaile jej ale v tu chvíli dělilo jen sedm sekund.

Od zlata propastných 55 sekund

Ztráta české jedničky však narůstala i v poslední části závodu a medailový sen se rozplynul daleko před cílem. Jako střela proti tomu letěl zmrzlou stopou Heikkinen, který v souboji na dálku odsunul z čelní pozice Rönninga a v cíli měl náskok třináct sekund. Domácí borci se museli spokojit s ostatními místy na stupních vítězů, kam stříbrného Rönninga doprovodil třetí Sundby. Bauera od zlata dělilo propastných 55 sekund, od medaile třiadvacet.

Vítěz závodu Matti Heikkinen z Finska (vlevo) před Američanem Freemanemfoto: Reuters/Michael Dalder

Bauer tak přerušil úspěšnou medailovou žeň z posledních let: na olympiádě v Turíně získal v roce 2006 na patnáctce stříbro, stejně jako před dvěma lety na šampionátu v Liberci. Z loňských olympijských her ve Vancouveru si přivezl bronzové medaile z patnáctky a štafety. Na MS v Sapporu v roce 2007 na patnáctce nestartoval. V Oslu vynechal s ohledem na patnáctku start v nedělním skiatlonu.

Jsem zklamaný, přiznal Bauer

"Nejelo se mi, jak jsem si představoval, a je smutné, že řeknu o sedmém místě na mistrovství světa, že to je zklamání, ale trošku je to tak," řekl Bauer. "Dojížděl jsem s únavou, trošku zklamáním a jdeme dál," dodal. Na Holmenkollenu Bauera ještě čeká páteční štafeta a závěrečná nedělní padesátka volnou technikou.

Norský lyžař Eldar Rönning v závodě na 15 kilometrůfoto: Reuters/Michael Dalder

Na start úterního závodu se vedle Bauera postavil v české kombinéze jen Martin Jakš, který si po propadáku ve skiatlonu spravil alespoň částečně chuť osmnáctým místem. "Kdyby mi někdo řekl před startem, že budu mít tohle umístění, tak bych to bral," řekl Jakš, kterému narušila přípravu na MS viróza. "Podařilo se, že tenhle závod byl lepší než skiatlon a doufám, že ten štafeta bude zase lepší," dodal.

Na patnáctce zcela propadl favorizovaný Švéd Rickardsson, který dojel až 42., a spokojený nebyl ani vítěz Tour de Ski a lídr Světového poháru Dario Cologna, jenž obsadil 25. místo.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Muži - 15 km klasicky:
1. Heikkinen (Fin.) 38:14,7, 2. Rönning -13,3, 3. Sundby (oba Nor.) -31,9, 4. Volžencev (Rus.) -36,6, 5. Jauhojärvi (Fin.) -44,2, 6. Manificat (Fr.) -48,8, 7. Bauer (ČR) -55,0, 8. Nousiainen (Fin.) -56,3, 9. Angerer (Něm.) -1:10,1, 10. Vylegžanin (Rus) -1:11,0, ...18. Jakš (ČR) -1:40,3.

Reklama