Hlavní obsah

Německému lyžaři Luitzovi hrozí, že přijde o první vítězství v SP

Val d´Isere

Lyžaři Stefanu Luitzovi hrozí, že přijde o nečekané vítězství v nedělním obřím slalomu Světového poháru v Beaver Creeku. Německého reprezentanta totiž začala vyšetřovat Mezinárodní lyžařská federace FIS kvůli tomu, že porušil pravidla, když mezi prvním a druhým kolem použil kyslíkovou masku. Její využití není podle Světové antidopingové agentury WADA není považováno za doping, pravidla FIS ji ale stále zakazují.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Německý lyžař Stefan Luitz na trati obřího slalomu v Beaver Creeku.

Článek

Luitz si v Beaver Creeku dojel pro první vítězství ve Světovém poháru v kariéře, když porazil rakouského rekordmana Marcela Hirschera a připravil ho o jubilejní 60. triumf v seriálu. FIS však v pátek agentuře DPA potvrdila, že pětadvacetiletého lyžaře začala vyšetřovat kvůli použití kyslíkové masky.

WADA užívání nepovažuje za doping od letošního ledna, podle dva roky starých pravidel FIS však jejich využití znamená automatickou diskvalifikaci. "Udělali jsme chybu, ale netušili jsme, že pravidla FIS a WADA se liší," řekl ředitel alpských disciplín německého lyžařského svazu Wolfgang Maier.

"Pokud nás potrestají za porušení pravidel, nemáme s tím problém. Ale odmítáme, že jsme dopovali. Nejsme podvodníci," prohlásil. Dodal také, že německý svaz už byl požádán FIS o vysvětlení a při vyšetřování, které podle médií odstartoval anonymní protest, plně spolupracuje.

Reklama

Související témata: